Παιδιά το 50% των προσφύγων

Τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των παιδιών προσφύγων κρούει η Unicef με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. 50% όλων των προσφύγων διεθνώς είναι παιδιά, ενώ τεράστιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τόσο στη χώρα τους, όσο και στις χώρες υποδοχής. Αποχωρίζονται σε πολλές περιπτώσεις του γονείς τους, ζουν στη φτώχια με κίνδυνο για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος της στρατολόγησης, κακοποίησης ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συνολικά σε όλο τον κόσμο στα τέλη του 2005 αριθμούσαν οκτώ εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες.
Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται περίπου τέσσερα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική ‹Όχθη, την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία.
Τις τεράστιες ευθύνες των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής ``Ενωσης που ακολουθούν πολιτικές περιστολής του δικαιώματος ασύλου για τους πρόσφυγες επισημαίνει με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ. «Παρότι οι εμπειρίες των δικών της προσφύγων είναι σχετικά πρόσφατες, η Ελλάδα είναι τελευταία σε χορηγήσεις ασύλου στην Ένωση» προσθέτει.
Πηγή: skai.gr