Ουκρανικό: Τα βλέμματα για διπλωματική λύση στο «Σχήμα της Νορμανδίας»  

Συνέρχεται σήμερα, Πέμπτη, στο Βερολίνο σε επίπεδο υψηλόβαθμων πολιτικών και διπλωματικών συμβούλων το λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» (Normandie Format), ένα φόρουμ διαλόγου για το Ουκρανικό, στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία. To σχήμα αυτό είχε συσταθεί για πρώτη φορά το 2014 με τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Ολάντ, του Ρώσου προέδρου Πούτιν και του πρώην Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο. Στο συγκεκριμένο σχήμα δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση ο Εμανουέλ Μακρόν, την επιτυχία του οποίου έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα, ειδικά τη χρονιά των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά και της γαλλικής εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ.

Στο τραπέζι διαλόγου του συγκεκριμένου σχήματος αναμένεται να βρεθεί η διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης αλλά  και η διάσωση στην πράξη της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Μινσκ, η οποία είχε επιτευχθεί το 2014με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των φιλορώσων αυτονομιστών και του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ). Στόχος τότε ήταν να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, όπως δείχνει η πραγματικότητα στην περιοχή, η Συμφωνία του Μινσκ δεν έχει αποφέρει μέχρι σήμερα καρπούς.

Η επίτευξη όμως άμεσης ειρήνευσης στην περιοχή, οκτώ χρόνια μετά τη Συμφωνία του Μινσκ και υπό την απειλή μιας σύρραξης ευρύτερων διαστάσεων, κρίνεται πλέον επιτακτική όχι μόνο για την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη. Κρίσιμη αναμένεται τέλος και η επόμενη εβδομάδα, με τον Γερμανό καγκελάριο να μεταβαίνει σε Κίεβο και Μόσχα για διαδοχικές επαφές.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο μάλιστα ανακοίνωσε μάλιστα πως η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία τις τελευταίες 24 ώρες, παρά τις προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.

«Πρόοδο» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία διακρίνει πάντως ο Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί πολλά» στα διάφορα πλαίσια συζήτησης, με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ξεκαθάρισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».

Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζει το Παρίσι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».


«Ο στόχος επιτεύχθηκε» συνόψισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν "τρέλα", δήλωσε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα μπορέσουν να ξεπεραστούν μέσω του πολυμερούς διαλόγου.

Προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη ως προς το θέμα των συνεπειών που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία καταβάλει πάντως η Ουάσινγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ταξιδέψει στη Γερμανία για το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου. 

Σημαντική κρίνεται και η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr - Deutsche Welle