Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Ουκρανικό αεροπλάνο κοντά στο Boeing λένε οι Ρώσοι

Την πιο σκληρή απάντηση, ως τώρα, στις καταγγελίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες δόθηκε σε ρωσόφιλους αντάρτες από τη Ρωσία έδωσε η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως τροφοδότησε τους αντάρτες με αντιαεροπορικά συστήματα ή «οποιοδήποτε άλλο όπλο», καταγγέλλοντας μάλιστα από την πλευρά του πως εντόπισε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 να πετά σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων από το μοιραίο Boeing.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε γιατί το ουκρανικό αεροπλάνο πετούσε σε μία πολιτική γραμμή [πτήσης], στην ίδια διαδρομή με το μαλαισιανό Boeing», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Αντρέι Καρταπάλοφ.

Ο κ. Καρταπάλοφ τόνισε μάλιστα πως η Μόσχα διαθέτει δορυφορικές εικόνες που αποδεικνύουν την παρουσία ουκρανικών κυβερνητικών αντιαεροπορικών συστοιχιών τύπου Buk σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Ουάσιγκτον και Κίεβο συμφωνούν πως ο πύραυλος που χτύπησε το αεροπλάνο εκτοξεύτηκε από το σύστημα SA-11 (παλιά εκδοχή Buk).

Απαντώντας δε στα στοιχεία των ΗΠΑ πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από ζώνη που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, , η Μόσχα αντέτεινε ότι η ίδια δεν έχει εντοπίσει καμία εκτόξευση πυραύλου κοντά στη γραμμή πτήσης του αεροπλάνου, και ζητά από την Ουάσιγκτον να της δώσει τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε πως η Ουάσιγκτον διαθέτει καταγεγραμμένες συνομιλίες που δείχνουν ότι η Ρωσία εξόπλισε τους αντάρτες με τα SA-11. Η Ουάσιγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί πως εξετάζει το ενδεχόμενο ρωσικής υποστήριξης ή εκπαίδευσης στους αντάρτες.

Για έργο «επαγγελματιών» κι όχι «μεθυσμένων ρωσόφιλων τρομοκρατών» έκανε λόγο τη Δευτέρα ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ