«Η Ρωσία μετατρέπει τη Χερσώνα σε πόλη θανάτου» - Δεν πείθονται οι Ουκρανοί για τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου

Ουκρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται καχύποπτοι για το τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη Χερσώνα  -  «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», επισήμανε σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας

Δύσπιστοι είναι οι Ουκρανοί σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας αφότου διατάχθηκε να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Χερσώνα.Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία μετατρέπει τη Χερσώνα σε «πόλη θανάτου» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ναρκοθετεί τα πάντα εκεί, από διαμερίσματα μέχρι υπονόμους, και ότι σχεδιάζει να βομβαρδίσει τη Χερσώνα από την άλλη όχθη του Δνείπερου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται καχύποπτοι για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση καθώς η εγκατάλειψη της Χερσώνας αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για Μόσχα.

Χερσώνα

«Ο "ρωσικός κόσμος" είναι ακριβώς αυτό: είδα, έκλεψα, γιόρτασα, σκότωσα "μάρτυρες", άφησα ερείπια και έφυγα», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Παράλληλα, δήλωσε πως «μέχρι να κυματίσει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική αποχώρηση». 

Οι Ρώσοι «φεύγουν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο αν αποσύρονταν πλήρως ή ανασυντάσσονταν», λέει ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ το βράδυ της Τετάρτης. 

Ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν γέφυρες καθώς αποχωρούν και ναρκοθετούν δρόμους, δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

Χερσώνα

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους - θα εμπλακούν σε μάχες μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας; Κινούνται πολύ αργά», είπε.

«Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα είναι λόγος αισιοδοξίας, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», επισήμανε στο ραδιόφωνο του BBC, ο Γιούρι Σακ ένας σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας. Ο Γιούρι Σακ λέει ότι είναι «πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε» αυτό που η Ρωσία αποκάλεσε «ελιγμό» μονάδων στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο.

«Κάθε φορά που οι Ρώσοι κάνουν μια λεγόμενη χειρονομία καλής θέλησης και «ανασυγκροτούν» τις δυνάμεις τους, είναι λόγω των υπερ-αποδοτικών ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Σακ στο πρόγραμμα World at One του BBC Radio.

Την ίδια στιγμή, ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Snihurivka, ακολουθώντας μια βασική διαδρομή για να προσεγγίσουν τη Χερσώνα ενώ το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Kyiv Post μεταδίδει ότι στην περιοχή του Μικολάιβ δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα.

Ο αρχηγός του στρατού της Ουκρανίας, Valeriy Zaluzhnyi, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει αν η Ρωσία πράγματι αποχωρεί από τη Χερσώνα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει 7 χιλιόμετρα τις τελευταίες 24 ώρες και ανακατέλαβαν 12 οικισμούς.

Τι λένε οι κάτοικοι

Από την πλευρά τους αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν ακόμα ορατές στη Χερσώνα, με τα ουκρανικά στρατεύματα να συνεχίζουν την προέλασή τους από τρεις κατευθύνσεις, βορρά, ανατολικά και δυτικά.

Η 85χρονη Nadiia Nizarenko, μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι χθες το βράδυ ήταν «η πρώτη ήσυχη νύχτα, σαν να μην έγινε πόλεμος». Η 63χρονη κόρη της, Svitlana Lischeniuk, δήλωσε πως ήταν καχύποπτη με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και με το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει, λέγοντας στον δημοσιογράφο: «[Οι Ρώσοι] είναι πιθανό να ετοιμάσουν μια παγίδα για τον στρατό μας. Θα πάρουμε πίσω τη Χερσώνα, αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να μην υποφέρουν οι στρατιώτες μας».

Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «οι μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων πραγματοποιούν ελιγμούς σε προετοιμασμένη θέση στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο».

Η υποχώρηση από την Χερσώνα αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα μήνα αφότου την προσάρτησε και την ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας για πάντα.

Πηγή: skai.gr