Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι γκρέμισαν γέφυρες και υποχωρούν από τις περιοχές της Χερσώνας δυτικά του Δνείπερου

Με εντολή Σοϊγκού οι Ρώσοι αποχωρούν και από την πόλη της Χερσώνας - Η Χερσώνα δεν είναι, πλέον, δυνατόν να ανεφοδιαστεί, δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή - «Δεν βλέπουμε σημάδια αποχώρησης δίχως μάχη», δήλωσε ο Ποντολιάκ

Την εντολή να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τις περιοχές της Χερσώνας, δυτικά του ποταμού Δνείπερου, ανάμεσά τους και την πόλη της Χερσώνας, έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ και αναπαράγουν διεθνή Μέσα, η εντολή δόθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Πριν αποχωρήσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ρώσοι στρατιώτες ανατίναξαν τις γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο, ώστε να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή τους.

Χάρτης Χερσώνας

Ωστόσο, σε ανάρτησή του στα social media, ο σύμβουλος και δεξί χέρι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν βλέπει σημάδια αποχώρησης των Ρώσων δίχως μάχη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα ρωσικές δυνάμεις στην πόλη της Χερσώνας, οι οποίες επιχειρούν και ανεφοδιάζονται.

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της πόλης, σύμφωνα με το BBC.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι να οργανωθεί η άμυνα κατά μήκος μιας γραμμής φραγμού κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο», φέρεται να είπε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

«Αρχίστε να αποσύρετε τα στρατεύματα και λάβετε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφαλή μετεγκατάσταση του προσωπικού, των όπλων και του υλικού πίσω από τον Δνείπερο», είπε ο αρχηγός Άμυνας, θέτοντας καθήκοντα στον Διοικητή της Ομάδας Δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν.

Η άμυνα κατά μήκος των συνόρων του φραγμού του Δνείπερου είναι η πιο πρόσφορη επιλογή επιχειρήσεων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, είπε ο Σουροβίκιν.

«Εάν το καθεστώς του Κιέβου καταφύγει σε μεγαλύτερη απόρριψη νερού από ταμιευτήρες ή σε πιο ισχυρή επίθεση με ρουκέτες στο φράγμα Kakhovka, αυτό θα δημιουργήσει ροή νερού που θα πλημμυρίσει τεράστιες περιοχές και θα προκαλέσει θύματα αμάχους. Μια περαιτέρω απειλή για τους αμάχους και πλήρης απομόνωση Η ομάδα των δυνάμεών μας στη δεξιά όχθη του Δνείπερου θα αναδυθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σκόπιμο να οργανωθεί η άμυνα κατά μήκος των συνόρων του φραγμού του ποταμού Δνείπερου», είπε ο διοικητής.

«Σύντροφε υπουργέ Άμυνας, αφού αξιολογήσει διεξοδικά την τρέχουσα κατάσταση, η πρόταση είναι να αναλάβουμε την άμυνα κατά μήκος της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείπερου», επεσήμανε ο Σουροβίκιν.

«Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη απόφαση. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσουμε, που είναι το πιο σημαντικό, τις ζωές των στρατιωτών μας και, συνολικά, τη μαχητική ικανότητα της ομάδας δυνάμεων, η οποία είναι ακατάλληλη για την περιοχή. Επιπλέον, αυτό θα απελευθερώσει ένα μέρος των δυνάμεων και των δυνατοτήτων τους που θα εμπλακούν σε ενεργές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε άλλες κατευθύνσεις στη ζώνη της επιχείρησης», ανέφερε ο στρατηγός.

Πριν από αυτό, ο Ρώσος αρχηγός Άμυνας ζήτησε από τον Surovikin να αναφέρει την κατάσταση στην περιοχή της Χερσώνας. Αφού άκουσε την έκθεση, ο υπουργός Άμυνας συμφώνησε με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του διοικητή.

«Για εμάς η ζωή και η υγεία των Ρώσων στρατιωτικών είναι πάντα προτεραιότητα. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την απειλή για τον άμαχο πληθυσμό», τόνισε ο αρχηγός Άμυνας.

Πριν από την αποχώρηση, η Ρωσία μετέφερε χιλιάδες αμάχους έξω από την πόλη με βάρκες, κάτι που η Ουκρανία χαρακτήρισε «αναγκαστική απέλαση».

Πηγή: skai.gr