Επικοινωνία Ζελένσκι -Μπάιντεν: Συμφωνήσαμε για υποστήριξη Ουκρανίας και περαιτέρω κυρώσεις σε Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Του είπα, όπως κάθε φορά που έχουμε μιλήσει, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας καθώς αγωνίζονται γενναία για να υπερασπιστούν τη χώρα τους», είπε από τον Λευκό Οίκο.

«Καθώς ο Πούτιν συνεχίζει την ανελέητη επίθεσή του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα για να αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στον Πούτιν και να απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή. Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανακοινώσουμε από κοινού πολλά νέα βήματα για να πιέσουμε τον [Ρώσο Πρόεδρο] Πούτιν και να τον λογοδοτήσουμε ακόμη περισσότερο για την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας». είπε ο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι έγραψε επίσης στο Twitter: «Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον Μπάιντεν. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.»

Ανακαλείται το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους» για τη Ρωσία - Τέλος και στις εισαγωγές διαμαντιών, χαβιαριού 

Την ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» για τη Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως νωρίτερα σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, καταφέρνοντας νέο σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορευτούν οι εισαγωγές διαμαντιών, χαβιαριού και βότκας. Η επιβολή μεγάλων δασμών, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά το ρωσικό εμπόριο στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι αργότερα σήμερα, μαζί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την G7, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «θα ανακοινώσουν από κοινού πολλά νέα βήματα για να πιέσουν τον Πούτιν και να κρατήσουν έναν ακόμη πιο υπεύθυνο για την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας».

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι πρώτα απ' όλα, κάθε κράτος θα λάβει μέτρα για να αρνηθεί το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στη Ρωσία. Ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι η G7 θα εντείνει επίσης την πίεση και θα εφαρμόσει κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες.

Πρόσθεσε ότι το σύνολο των παγκόσμιων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και οι έλεγχοι των εξαγωγών, «συνθλίβουν τη ρωσική οικονομία». 

«Θα χτυπήσουμε σκληρότερα τον Πούτιν, γιατί οι ΗΠΑ και οι στενότεροι σύμμαχοι μας λειτουργούμε ομόφωνα» διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας ύψους 13,6 δις δολαρίων. Θα στείλουμε χρήματα, φαγητό, υγειονομική βοήθεια αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεν θα πολεμήσουμε εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία αυτό θα σήμαινε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο ελεύθερος κόσμος ενώνεται για να αντιμετωπίσει τον Πούτιν» δήλωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν η χώρα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία. 

Η κίνηση για το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους, η οποία έχει συντονιστεί με την G7 και τους συμμάχους της ΕΕ, απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου. Η έγκριση αναμένεται να είναι τυπική, αφού σε μία επίδειξη σπάνιας δικομματικής σύμπνοιας, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ του μέτρου. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

"The free world is coming together to confront Putin"

US President Biden announces new actions targeting Russia, banning imports of goods from the country including seafoods, vodka and diamondshttps://t.co/NbSGYKo4WI pic.twitter.com/M8g0DGpjMU

— BBC News (World) (@BBCWorld) March 11, 2022
Πηγή: skai.gr