Όρους θέτει ο Άσαντ

Ευκαιρία για ειρήνη που θα πρέπει να είναι συνολική. Ο κύριος Άσαντ, πρόεδρος της Συρίας, τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC τις ανησυχίες του για την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, που έχει προγραμματισθεί για τον επόμενο μήνα.

Κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί στην ατζέντα να συμπεριληφθεί η επιστροφή των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία, και μόνο σε αυτή την περίπτωση θα παραστεί στη διάσκεψη. Επίσης, μίλησε για πρώτη φορά δημοσία για τη μυστηριώδη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία τον περασμένο μήνα.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του, δήλωσε στη Λιζ Ντουσέτ ότι θεωρεί πως η επίθεση στέλλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν έχει σοβαρές προθέσεις για ειρήνη.

Τα αντίποινα δεν σημαίνουν πύραυλο αντί πυραύλου και βόμβα αντί βόμβας. Έχουμε τα δικά μας μέσα να ανταποδώσουμε, ίσως πολιτικά ίσως με άλλους τρόπους. Οπότε έχουμε το δικαίωμα να ανταποδώσουμε υπό άλλη έννοια. Όμως, αν θέλουμε να ανταποδώσουμε με στρατιωτικά μέσα, θα πρέπει να εργασθούμε με βάση την ισραηλινή ατζέντα, κάτι που δεν επιθυμούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε να πάει χαμένη η όποια ευκαιρία για ειρήνη, στο άμεσο μέλλον, κάτι που δεν θέλουμε να δούμε να συμβαίνει.

Το Ισραήλ επέλεξε την αεροπορική επιδρομή. Η Συρία τι θα κάνει; Διατηρείτε τις στρατιωτικές επιλογές ανοικτές;

 Στη Μέση Ανατολή, οι ηγέτες, Άραβες και Ισραηλινοί λένε ότι η Συρία επανεξοπλίζεται μετά το τέλος του πολέμου στο Λίβανο, πέρυσι. Η Συρία αποκτά καλύτερους πυραύλους, καλύτερα αμυντικά μέσα, αυξάνει τα αμυντικά μέσα στα υψίπεδα του Γκολάν... Αυτά οδηγούν στην υποψία ότι σχεδιάζει στρατιωτικό χτύπημα...

Είναι πάντοτε μια επιλογή. Γι' αυτό υπάρχει ο στρατός, για την προστασία των εδαφών. Δεν δημιουργούμε στρατό για να προχωρήσουμε σε επιθετικές ενέργειες. Αλλά για να υπερασπισθούμε τη χώρα μας, κι αυτό είναι φυσιολογικό, ειδικά μετά τον πόλεμο στο Λίβανο, πέρυσι, όταν είδαμε το Ισραήλ να σπέρνει τον όλεθρο στις πόλεις του Λιβάνου, στη Βηρυτό, και στο νότιο Λίβανο. Σκότωσαν αμάχους. Είναι φυσιολογικό και προφανές το ότι θα προετοιμασθούμε για κάτι τέτοιο. Οπότε παραμένει η επιλογή.

Είναι πιθανό, αλλά δεν λέμε ότι αυτή την επιλογή θα ακολουθήσουμε. Έχουμε πολλά διαφορετικά μέσα.

Η Συρία θα μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη που έχει προγραμματισθεί για τον Νοέμβριο, για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και άλλα αραβικά έθνη, σημαντικοί παίκτες στην περιοχή

Νομίζω ότι δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες για να τις σπαταλήσουμε, διότι όσο χάνονται ευκαιρίες τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η ειρήνη, και αυτή η διάσκεψη, η οποιαδήποτε διάσκεψη, είναι μια ευκαιρία, αλλά θα πρέπει να έχει στόχους, θα πρέπει να έχει ουσία. Δεν βλέπω, όμως, ούτε στόχους, ούτε ουσία σε αυτή τη διάσκεψη. Τι θα συζητηθεί; Με ποια κριτήρια; Ποια θα είναι η μέθοδος, ποια θα είναι τα μέσα, τα πάντα, τίποτα δεν είναι σαφές. Αν θέλεις να προετοιμασθείς για μια τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να δεις τι συνέβη στην προηγούμενη διάσκεψη, το 1991, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν αλλεπάλληλα ταξίδια στις διάφορες χώρες, σε ένα διάστημα σχεδόν δέκα μηνών. Δεν πήγαν σε κανέναν άλλον ενδιαφερόμενο. Οπότε, τι είδους διάσκεψη θα είναι αυτή; Χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις, ώστε να λάνει αποφάσεις η Συρία.
Πηγή: Πηγή: BBC