Ομάδα Βάγκνερ: Πολύ ισχυρή για να πεθάνει; 

Έπειτα από την ανταρσία με επικεφαλής τον Πριγκόζιν -που σκοτώθηκε τον Αύγουστο- πολλά από τα μέλη της Βάγκνερ είτε πέρασαν στη Λευκορωσία είτε αναπτύχθηκαν σε χώρες της Αφρικής 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ επέστρεψαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανώτατο Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο αρκετά εκατοντάδες μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης βρίσκονται εκ νέου στην ανατολική Ουκρανία. 

Την είδηση αρχικά μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο Ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν γύρω από το Μπαχμούτ. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico που επικαλείται δηλώσεις Ουκρανού στρατιωτικού αξιωματούχου, καθώς και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επί 9 μήνες πολιορκία της πόλης Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας, σε μία από τις πιο αιματηρές και σκληρότερες μάχες στον εδώ και 19 πλέον μήνες πόλεμο της Ρωσίας στη χώρα. 

Έπειτα από την ένοπλη ανταρσία της ομάδας Βάγκνερ τον περασμένο Ιούνιο με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν - που σκοτώθηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν συνετρίβη το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε - πολλά από τα μέλη της είτε πέρασαν στη Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο είτε αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές χώρες της Αφρικής όπου η Μόσχα έχει συμφέροντα.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν λίγοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερς οι οποίοι έγραφαν ότι κάποιοι από τους μαχητές της Βάγκνερ επιστρέφουν στην Ουκρανία ενώ και το Κέντρο Εθνικής Αντίστασης της Ουκρανίας υπογράμμιζε πως λιγότερα από 1.000 μέλη της μισθοφορικής ομάδας παρέμεναν στη Λευκορωσία. 

Παρ' όλα αυτά, χθες Τετάρτη, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, τέως Twitter, είπε ότι δεν υπάρχει ομάδα Βάγκνερ στην Ουκρανία παρά μόνον «πρώην μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας διασκορπισμένοι σε διαφορετικές περιοχές». 

Την ίδια στιγμή τα κανάλια της Βάγκνερ για την Ουκρανία στην πλατφόρμα Telegram μοιάζουν παγωμένα με τα «νέα» της μισθοφορικής οργάνωσης να αναρτώνται σε χώρες όπως η Λευκορωσία, ο Νίγηρας και το Μάλι. 

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ουκρανού αξιωματούχου Σερχίι Τσερεβάτι «η ομάδα Βάγκνερ δεν είναι πια μία πανίσχυρη δύναμη. Όσοι επέστρεψαν απέχουν πολύ από το να έχουν διάθεση να πολεμήσουν. Συν τοις άλλοις, δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας». 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Πριγκόζιν και Κρεμλίνο οι μαχητές της ομάδας παρέδωσαν τον οπλισμό τους στον τακτικό στρατό της Ρωσίας έχοντας την επιλογή είτε να ακολουθήσουν τον επικεφαλής τους εξόριστοι στη Λευκορωσία, είτε να ενταχθούν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Τα πλοκάμια της Βάγκνερ όμως φτάνουν μέχρι και την Αφρική εκεί όπου μία σειρά από χώρες όπως το Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λιβύη και το Μάλι εξακολουθούν να μετρούν την παρουσία της. Αναλυτές ζυγίζουν την αυτοκρατορία του Πριγκόζιν ως ευκαιρία της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί το δίκτυο της στην ήπειρο και να παγιώσει την παρουσία του σε αυτή με το CNN να δημοσιεύει μία σειρά από ρεπορτάζ ένα εκ των οποίων μάλιστα αφορά σε έρευνα του αμερικανικού δικτύου που αποκαλύπτει πιθανά χτυπήματα της Ουκρανίας στο Σουδάν κατά παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από τη μισθοφορική ομάδα στη χώρα.

Πηγή: skai.gr