Ολική μεταμόσχευση προσώπου

Χειρουργοί από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν οριστικά ένα τραυματισμένο πρόσωπο, αποσπώντας τμήματα δέρματος από νεκρούς δωρητές.
Ο τομέας της πλαστικής ιατρικής ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μοσχεύματα από νεκρό πρόσωπο, μια μέθοδος όμως που χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, προκειμένου να βελτιωθεί. Σήμερα λοιπόν και προς έκπληξη όλων οι επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι.
Η μέθοδος αφορά τη μεταφορά μυών και δέρματος από το πρόσωπο ενός νεκρού δωρητή και την τοποθέτηση τους στο πρόσωπο κάποιου ασθενή.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται από μία τέτοια επέμβαση, είναι ασφαλώς πάμπολλα, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την επικρατούσα ηθική της εποχής. Παράλληλα αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον των ανθρώπων, τη στιγμή που το γεγονός διαδόθηκε ήταν τεράστιο. Αλήθεια ποιος δεν θα επιθυμούσε μία βελτίωση του τραυματισμένου προσώπου του;
Επειδή όμως το ζήτημα παρουσιάζει πολυπλοκότητα, η Βασιλική χειρουργική ακαδημία της Αγγλίας, ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια πλήρη έκθεση με τα υπέρ και τα κατά της μεταμόσχευσης προσώπου την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα κρίνει ως ένα βαθμό τη τύχη της συγκεκριμένης μεθόδου.
Πηγή: skai.gr