Κλείσιμο

Οι κάλπες στην Ανδαλουσία πρώτη εκλογική δοκιμασία για Σάντσεθ στην Ισπανία

AP Photo/Virginia Mayo
Την πρώτη εκλογική δοκιμασία αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Ισπανία, τον περασμένο Ιούνιο, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, καθώς οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας.

Η Ανδαλουσία είναι προπύργιο των Σοσιαλιστών από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα θα αναδειχτεί πρώτη δύναμη αλλά κατά πάσα πιθανότητα χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Η αναμέτρηση στην Ανδαλουσία είναι επίσης η πρώτη ευκαιρία για τον καινούργιο ηγέτη της κεντροδεξιάς Πάμπλο Κασάδο να χτυπήσει τον κ. Σάντεθ, έξι μήνες αφότου οι Σοσιαλιστές έδιωξαν το Λαϊκό Κόμμα από την εξουσία με ψήφο μομφής.

Στο επίκεντρο των προεκλογικών συζητήσεων βρέθηκαν ακανθώδη θέματα, όπως η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, η οικονομία και το μεταναστευτικό, με δεδομένο ότι η Ανδαλουσία είναι η κυριότερη πύλη εισόδου για μετανάστες που φτάνουν στην Ιβηρική Χερσόνησο από την βόρεια Αφρική.

Η απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ισπανία πέρυσι έδωσε ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο προσπαθεί για κερδίσει για πρώτη φορά έδρες σε περιφερειακή Βουλή.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais καταδεικνύει πως το Vox μπορεί να κερδίσει έως και πέντε έδρες στην Ανδαλουσία, αλλά ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να μείνει εκτός Βουλής.

Εάν το Vox κατορθώσει να μπει στην περιφερειακή Βουλή η Ισπανία θα ενταχθεί στο «κλαμπ» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η ακροδεξιά έχει εισέλθει στον κοινοβουλευτικό κύκλο, διαψεύδοντας την εντύπωση πως η πρόσφατη εμπειρία της δικτατορίας του Φράνκο καθιστά απρόσβλητη την ιβηρική χώρα.
Πηγή: skai.gr