Κλείσιμο

OHE: Δύσκολες συνθήκες για πρόσφυγες

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και τα Ηνωμένα Έθνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: οι συνθήκες για όλους όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζητήσουν καταφύγιο αλλού δυσχεραίνονται συνεχώς λόγω των φόβων που υπάρχουν σε πολλές χώρες για τρομοκρατικές επιθέσεις και των μέτρων που λαμβάνονται σχετικά.

Κι όμως, δηλώνει στο BBC ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, \"οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες, αλλά θύματα του τρόμου\".

\"Υπάρχουν χώρες στις οποίες, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αυξάνονται οι ανησυχίες για τους πρόσφυγες\", επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες ο οποίος προσθέτει πως υπάρχουν, αντιθέτως, χώρες, σαν την Σουηδία και την Ολλανδία, για παράδειγμα, οι οποίες είναι \"εξαιρετικά γενναιόδωρες\" στην προσέγγισή τους στο θέμα της παροχής προστασίας στους πρόσφυγες.

Όπως επισημαίνει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, αυξήθηκε ο αριθμός των προσφύγων για πρώτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια κυρίως εξαιτίας της βίας που μαίνεται στο Ιράκ και τη Σομαλία.

Συνολικά, σχεδόν 44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για ν΄ αποφύγουν τη βία ή τους διωγμούς.

Οι Ιρακινοί είναι, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, η δεύτερη σε μέγεθος ομάδα προσφύγων στον κόσμο μετά τους Αφγανούς: όπως υπολογίζεται, 2,1 εκατομμύρια Αφγανοί εξακολουθούν να ζουν μακριά από τις εστίες τους.

Ο πόλεμος στο Ιράκ είχε ως αποτέλεσμα 4 εκατομμύρια άνθρωποι να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς: δύο εκατομμύρια ζήτησαν καταφύγιο σε άλλες χώρες, κυρίως στη Συρία και την Ιορδανία, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια σε άλλες περιοχές της πατρίδας τους.


Πηγή: Πηγή: BBC