Ο Μαδούρο απαγορεύει στον Γουαϊδό να έχει αξίωμα για 15 χρόνια

Το καθεστώς του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απαγόρευσε στον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλό του Χουάν Γουαϊδό να κατέχει οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα για 15 χρόνια, όμως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Η ποινή, η μέγιστη δυνατή, επιβλήθηκε από τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ο οποίος υποστήριξε πως διαπίστωσε προβλήματα στο πόθεν έσχες του κ. Γουαϊδό και αποκλίσεις ανάμεσα στις δαπάνες και τα εισοδήματά του.

Στην πράξη το Καράκας επιχειρεί να στερήσει από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος υπηρετεί ως Πρόεδρος της Βουλής, οιοδήποτε θεσμικό έρεισμα που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει την εξουσία.

Τον Ιανουάριο ο κ. Γουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του κ. Μαδούρο επετεύχθη με νοθεία και επικαλούμενος το Άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι ο αρχηγός της Βουλής είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία για την ανάληψη της εξουσίας.

Η αφαίρεση της προεδρίας της Βουλής ουσιαστικά στερεί από τον κ. Γουαϊδό αυτή την δύναμη, αν και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα του καθεστώτος.
Πηγή: skai.gr