Κλείσιμο

Νέο αριστερό κόμμα στη Γερμανία

Στην τελική ευθεία μπήκε και από τυπικής θεσμικής άποψης η συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, υπό την επωνυμία Η Αριστερά (Die Linke),με την διεξαξωγή δύο παράλληλων συνεδρίων,των υφιστάμενων ακόμη νομικά δύο διαφορετικών πολιτικών οργανώσεων,της Εναλλακτικής Εκλογικής Πρωτοβουλίας για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη (WASG) και του Αριστερού Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Linkspartei.PDS) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγχώνευσή τους και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος,που θα επικυρώσει και τη νέα δικέφαλη ηγεσία των συμπροέδρων Λόταρ Μπίσκυ και Οσκαρ Λαφοντέν.

Τη δημιουργία του νέου κόμματος προκάλεσε κατά βάση σύμφωνα με μία από τις προσεγγίσεις των πολιτικών επιστημόνων η περιβόητη Ατζέντα 2010 για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την περικοπή κοινωνικών παροχών, του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που στράτευσε πολιτικά ενάντιά της έναν αριθμό διαφωνούντων από τους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Συνδικάτων, οδηγώντας στη συγκρότηση της WASG στα περισσότερα δυτικογερμανικά κρατίδια.

Η παράλληλη και σε πολλές περιπτώσεις ανταγωνιστική πολιτική δραστηριοποίηση της WASG με κέντρο βάρους τη Δύση και του ανατολικογερμανικού κατά βάση Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) συντονίστηκε βαθμηδόν κατά τη διάρκεια των παγγερμανικών κινητοποιήσεων ενάντια στην Ατζέντα 2010, πραγματοποιώντας ένα ποιοτικό άλμα όταν ο Γκ. Σρέντερ, ύστερα από μία συντριπτική εκλογική ήττα του SPD στη Βόρεια ΡηνανίαΒεστφαλία, αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εθνικές βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2005.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών υπήρξε και το έναυσμα για την απόφαση μιας εκλογικής σύμπραξης των δύο ανόμοιων πολιτικών οργανώσεων, για την πραγματοποίηση της οποίας αποφασιστικός παράγων υπήρξε το πρόσωπο του πρώην Προέδρου του SPD Οσκαρ Λαφοντέν, που είχε ήδη προσχωρήσει στη WASG λίγους μήνες και διατηρούσε τόσο πριν όσο και μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του SPD, το 1999, καλές προσωπικές σχέσεις με το δίδυμο της ηγεσίας του PDS Λόταρ Μπίσκι και Γκρέγκορ Γκίζι.

Το Ναι του Λαφοντέν να συμπράξει σε μία κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές PDS και WASG αποτέλεσε τον καταλύτη για μία σημαντική πολιτική εξέλιξη στη Γερμανία, αφενός μεν λειτουργώντας στη Δύση ως νομιμοποίηση της πολιτικής παρουσίας του PDS, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να βγει από το ανατολικογερμανικό γκέτο και τη λογική ενός περιφερειακού κόμματος και, αφετέρου ενθαρρύνοντας τους δυτικογερμανούς αντιφρονούντες της WASG να αποκτήσουν μία ισχυρότερη επιρροή και παγγερμανική πολιτική οντότητα...

Το 8,7 % που πήρε η σύμπραξη PDSWASG στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2005, υπήρξε σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μία εντυπωσιακή προκαταβολική επιβράβευση της απόφασης για τη συγχώνευση των δύο πολιτικών οργανώσεων και τη δημιουργία ενός παγγερμανικού κόμματος στα αριστερά των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο παλαίμαχος ανατολικογερμανός πολιτικός Χανς Μόντρο, επίτιμος Πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος PDS, αποχαιρετώντας σήμερα τους συνέδρους τους κόμματός του,
Διαφημιστική αφίσα του νέου κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία
άφησε στο νέο υπό ίδρυση κόμμα ως υποθήκη να διατηρήσει τον Σοσιαλισμό ως όραμα και στόχο: Η γερμανική Αριστερά πρέπει να είναι μία σοσιαλιστική, που θα μπορεί να διατυπώνει τις κοινωνικές ιδέες στο σύγχρονο κόσμο και να συνδέει τις εναλλακτικές στον καπιταλισμό θέσεις με ένα σοσιαλιστικό όραμα για μέλλον... Κανείς δεν χρειάζεται ένα δεύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πρόσθεσε.

Η Αριστερά με 71.800 μέλη εκ των οποίων τα 60.300 προέρχονται από το PDS και 11.500 από τη WASG θα αποτελεί από πλευράς μελών το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και τους Πράσινους. Παρά το γεγονός ότι η αναλογία των μελών μεταξύ PDS και WASG ξεπερνάει το 5 προς 1, στο κοινό συνέδριο υπάρχει ισάριθμη συμμετοχή από 400 συνέδρους όπως και στο νέο 44μελες Προεδρείο, θα υπάρχει ισάριθμη εκπροσώπηση (από 22 δηλαδή) που προεκτείνεται για αυτήν τη διετή μεταβατική περίοδο και στην κορυφή, με τη μορφή της δυαρχίας, Λόταρ Μπίσκι και Οσκαρ Λαφοντέν. (Δυαρχία υπάρχει ούτως ή άλλως και στην υφιστάμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα στο Μπούντεσταγκ, με συμπροέδρους τον χαρισματικό Γκρέγκορ Γκύζι από το PDS και τον Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος μετέχει πλέον και στα δύο ανώτατα όργανα του νέου κόμματος.)

Κρίσιμα μεγέθη για την εξέλιξη του νέου κόμματος από οργανωτικής απόψης αποτελούν η ανδροκρατία και η γεροντοκρατία στο επίπεδο της νέας ηγεσίας η μικρή συμμετοχή γυναικών στα ηγετικά όργανα, παρά τον θεσμό της ποσόστωσης ανδρών γυναικών οφείλεται στην αναγκαιότητα εξυπηρέτησης των άλλων δύο ποσοστώσεων, ΑνατολήΔύση και PDSWASG αλλά και η υπεργήρανση της πλειοψηφίας των μελών στα ανατολικογερμανικά κρατίδια, όπου τα δύο τρίτα σχεδόν είναι άνω των 75 ετών.

Το συνέδριο συγχώνευσης και ίδρυσης του νέου κόμματος Η Αριστερά αποτελεί κατάληξη μιας πορείας αλλά ταυτόχρονα και αφετηρία μιας νέας μεταβατικής περιόδου, για δύο χρόνια, στο διάστημα της οποίας θα πρέπει να υπάρξει αφενός μεν μία προγραμματική συγκεκριμενοποίηση ενόψει και των εκλογών του 2009 αλλά και που θα κριθεί ταυτόχρονα στην πράξη η πολιτιστική συμβατότητα της ενοποίησης των οργανώσεων βάσης στα ανατολικογερμανικά και δυτικογερμανικά κρατίδια.

Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, που βλέπει σαν κόκκινο πανί τον Ο. Λαφοντέν, είναι εμφανώς εκνευρισμένη από την συγκρότηση της Αριστεράς και σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση πάνω από το 30 % θεωρεί ότι το SPD θα αντιμετωπίσει προβλήματα...
Πηγή: skai.gr