Νεκροί στη Βραζιλία

Βραζιλιάνοι αστυνομικοί σκότωσαν 13 ανθρώπους ύποπτους ως μέλη συμμοριών, μετά από μάχες πέντε ωρών σε παραγκούπολη του Ρίο ντε Ζανέϊρο, σε μια επίδειξη δύναμης εν όψει των Παναμερικανικών Αγώνων του Ιουλίου.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 1.200 αστυνομικοί και 150 άνδρες της εθνοφρουράς με θωρακισμένα οχήματα, οι οποίοι εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στη φαβέλα Αλεμάου με στόχο να συλλάβουν υπόπτους για διακίνηση ναρκωτικών και να κατασχέσουν όπλα και ναρκωτικά.

Δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού και έξι διερχομένων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν συχνά κριτική στις ενέργειες της αστυνομίας, την οποία κατηγορούν ότι πυροβολεί αδιακρίτως και εν συνεχεία αποκαλεί τα θύματά της \"υπόπτους ως λαθρέμπορους\" ναρκωτικών.

Τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην μητροπολιτική περιοχή του Ρίο ντε Ζανέϊρος των 11 εκατομμυρίων κατοίκων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2007, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα νέα επεισόδια -που υπήρξαν ιδιαίτερα αιματηρά, ακόμη και για τα δεδομένα του Ρίου εγείρουν εκ νέου ανησυχίες για την ασφάλεια στην διάρκεια των Παναμερικανικών Αγώνων που αρχίζουν στις 13 Ιουλίου στην έκτη μεγαλύτερη πόλη στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Για τους αγώνες θα μεταβούν στην πόλη 5.500 αθλητές καθώς και περίπου 800.000 τουρίστες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Πηγή: skai.gr