Νέα Ζηλανδία - υπ. Υγείας: Έσπασε την καραντίνα, πήγε παραλία, υποβιβάστηκε -«Υπήρξα ηλίθιος»

Ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας υποβιβάστηκε, καθώς αγνόησε τις οδηγίες για την καραντίνα και πήγε με την οικογένειά του σε παραλία.  

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντέιβιντ Κλαρκ είχε φωτογραφηθεί να κάνει mountain bike, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι του. Τότε είχε απολογηθεί για το συμβάν, παραδεχόμενος ότι επέδειξε κακή κρίση σε μια στιγμή που όλοι οι Νεοζηλανδοί έχουν κληθεί να μείνουν στο σπίτι.  

Όμως δεν ήταν το μόνο του λάθος. Το πρώτο σαββατοκύριακο της καραντίνας αποφάσισε να πάει με την οικογένειά του σε παραλία που απέχει 20 χιλιόμετρα από το σπίτι του. Η κυβερνητική οδηγία είναι πως οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν μόνο για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, ή σύντομη άσκηση κοντά στο σπίτι.  

Υπήρξα ηλίθιος 

Ο ίδιος ο Κλαρκ αποκάλυψε το νέο ατόπημά του- δηλώνοντας ότι υπήρξε «ηλίθιος»- καθώς σήμερα θα εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής για τον κορωνοϊό, υποχρεωμένος να παρέχει στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν «την πλήρη εικόνα της δραστηριότητάς μου εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια της κατάστασης συναγερμού επιπέδου 4».  

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η επίσκεψη στην παραλία ήταν ξεκάθαρη παραβίαση και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της πρωθυπουργού, η οποία δεν την έκανε δεκτή.

«Σε μια εποχή που ζητάμε από τους Νεοζηλανδούς να κάνουν ιστορικές θυσίες, απογοήτευσα την ομάδα. Υπήρξα ηλίθιος και καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θα θυμώσουν μαζί μου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κλαρκ.  

«Ως υπουργός Υγείας, είναι ευθύνη μου όχι μόνο να ακολουθώ τους κανόνες, αλλά να δίνω το καλό παράδειγμα. Έχω απολογηθεί στην πρωθυπουργό για την έλλειψη κρίσης και έθεσα στη διάθεσή της την παραίτησή μου», δήλωσε ακόμη.  

 

 

 

Άρντερν: Θα πληρώσει το τίμημα  

Η Τζασίντα Άρντερν κράτησε τον Κλαρκ στη θέση του υπουργού Υγείας- λόγω της κρίσης του κορωνοϊού- αλλά τον καθαίρεσε από αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ τον έριξε στο τέλος της σειράς κατάταξης των υπουργών.

«Υπό κανονικές συνθήκες, θα απέπεμπα τον υπουργό Υγείας. Αυτό που έκανε ήταν λάθος και δεν υπάρχουν δικαιολογίες», τόνισε η πρωθυπουργός.  

«Τώρα όμως, προτεραιότητά μου είναι η συλλογική μάχη μας ενάντια στον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να έχουμε τεράστια αναστάτωση στον τομέα της υγείας ή στον τρόπο αντιμετώπισης. Για αυτό τον λόγο και μόνο, θα διατηρήσει τον ρόλο του. Αλλά πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Παραβίασε τους κανονισμούς», ξεκαθάρισε η Άρντερν.  

Παράλληλα, η πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι πολίτες της χώρας περιμένουν από τους υπουργούς να τηρούν τους κανονισμούς που οι ίδιοι έχουν θέσει. Στη Νέα Ζηλανδία έχουν εντοπιστεί 1.160 κρούσματα του κορωνοϊού και έχει καταγραφεί ένας θάνατος.  

Πηγή: The Guardian