Νέα εμπόδια για την Συνθήκη της Λισαβόνας

Διαπραγματεύσεις με τους άλλους 26 εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα επιδιώξει η κυβέρνηση της Τσεχίας, ενόψει των νέων αιτιάσεων του γνωστού ευρωσκεπτικιστή προέδρου της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, που εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει την επικύρωση της Συνθήκης.

Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησής του ανακοίνωσε την Δευτέρα μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Πράγα, ο Τσέχος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, το θέμα θα τεθεί πιθανότατα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλη Οκτωβρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα κινηθεί εκ νέου η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης.

Ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον Πολωνό ομόλογό του Λεχ Κατσίνσκι παραμένει το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί αυτή σε εφαρμογή, είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή πως θα υπογράψει την επικύρωση της Συνθήκης μόνον εφόσον απαλειφθεί και για την Τσεχία από τη Συνθήκη, όπως έχει ήδη συμβεί για τη Βρετανία και την Πολωνία, η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Θέτοντας την προϋπόθεση αυτή, ο Τσέχος πρόεδρος καθιστά σαφές ότι θέλει να προστατέψει τη χώρα του από απαιτήσεις επιστροφής περιουσιών από πρώην απελαθέντες από την τότε Τσεχοσλοβακία, και συγκεκριμένα από τα σχεδόν δύο εκατομμύρια Σουδητών Γερμανών των οποίων είχαν δημευτεί οι περιουσίες μετά την απέλασή τους στη βάση των αποκαλούμενων «Διαταγμάτων Μπένες».

Στις δηλώσεις του ο Τσέχος πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ επανέλαβε πως, στη βάση νομικών αναλύσεων των θέσεων του προέδρου της χώρας, η κυβέρνησή του δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις και τις αιτιάσεις του, ενώ εκφράζει τη λύπη της που ο κ. Κλάους δεν τις είχε παρουσιάσει νωρίτερα.

Ο κ. Φίσερ, θεωρεί πως, πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις της Πράγας με τις Βρυξέλλες για την εξαίρεση της Χάρτας για την Τσεχία στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρόεδρος Κλάους θα πρέπει να εγγυηθεί με κάθε σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να θέσει κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις.

Μετά από τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος, ο Τσέχος πρόεδρος εμφανίζει ως νέο επιχείρημα για την καθυστέρηση της υπογραφής του, το γεγονός ότι ο ίδιος θα πρέπει να περιμένει πρώτα τη γνωμοδότηση του τσεχικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σο οποίο προσέφυγαν πριν από δύο εβδομάδες, με νέα αγωγή κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, 17 γερουσιαστές.
Πηγή: skai.gr