Ναβάλνι: Να τεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων το περιβάλλον του Πούτιν

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, θύμα απόπειρας δηλητηρίασης για την οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να θέσουν στο στόχαστρο το χαρτοφυλάκιο των ολιγαρχών που πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου αυτές να είναι αξιόπιστες.

«Είναι καιρός να αναπτυχθεί μια νέα στρατηγική (απέναντι στη Ρωσία) με δύο σκέλη: οι Ρώσοι, που θα πρέπει να γίνονται δεκτοί και να τυγχάνουν πολύ θερμής μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το ρωσικό κράτος, που πρέπει να τύχει μεταχείρισης ως συμμορία εγκληματιών που έχουν προσωρινά καταλάβει την εξουσία», δήλωσε ο Ναβάλνι σε βιντεοδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρότεινε μια αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να τεθούν στο στόχαστρο πρόσωπα που πρόσκεινται στον Πούτιν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στοχεύσει το χρήμα, τους ολιγάρχες, όχι μόνο τους πρώην ολιγάρχες, αλλά τα νέα μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν», είπε.

«Όσο οι θαλαμηγοί του κ. (Άλισερ) Ουσμάνοφ συνεχίζουν να αγκυροβολούν στη Βαρκελόνη ή στο Μονακό, κανένας στη Ρωσία ή στο Κρεμλίνο δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», εξήγησε.

«Η προσέγγιση αυτή θα είναι πολύ αποτελεσματική», διαβεβαίωσε. «Δεν υπάρχει κανένα νόημα να επιβάλλονται κυρώσεις σε συνταγματάρχες ή σε στρατηγούς ή σε πρόσωπα που δεν ταξιδεύουν πολύ και δεν έχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία ή τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, μιας ουσίας που προοριζόταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο Ρώσος πρόεδρος αναγκάστηκε να δεχθεί την αεροδιακομιδή του στη Γερμανία όπου και σώθηκε.

Η ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά στο στόχαστρο απευθείας το Κρεμλίνο επιβάλλοντας κυρώσεις με απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων οκτώ προσκείμενων στον πρόεδρο, εκ των οποίων ο επιχειρηματίας Εβγκένι Πριγκότζιν και αρκετά μέλη της προεδρικής διοίκησης.

«Είναι λογικό να συμπεράνουμε πως η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συγκατάθεση της προεδρικής διοίκησης», είχαν εκτιμήσει οι ηγέτες της ΕΕ μετά την έγκριση αυτών των μέτρων.

«Θέλω να αποκατασταθεί η υγεία μου και θα επιστρέψω στη Ρωσία για να ενεργήσω από το εσωτερικό. Δεν προσπαθώ ούτε καν να αναπτύξω μέσα για να ενεργήσω από το εξωτερικό», είπε ο Ναβάλνι.

Ο αντιπολιτευόμενος ζήτησε από την ΕΕ να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των επόμενων βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία «αν δεν επιτραπεί σε ορισμένα πρόσωπα να συμμετάσχουν».

Η ΕΕ πρέπει να το καταστήσει σαφές στους Ρώσους αντιπροσώπους «σε όλα τα επίπεδα» επέμεινε.

«Προς το παρόν, αυτό είναι πιο σημαντικό από το να διαμαρτυρόμαστε για τα τεχνάσματα των εκλογών, γιατί η εκλογική νοθεία είναι ένα αναπόφευκτο στοιχείο όλων των ρωσικών εκλογών», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ