ΝΑΤΟ: Επαφών συνέχεια για Σουηδία–Φινλανδία και Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ διατήρησε χαμηλούς τους τόνους για την εν λόγω συνάντηση

Της Αθηνάς Παπακώστα

Συνέχεια στις τριμερείς συνομιλίες που είχαν ανασταλεί τον Ιανουάριο είχαν χθες Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ διατήρησε χαμηλούς τους τόνους για την εν λόγω συνάντηση ενώ, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε υποβαθμίσει την ταυτόχρονη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αυτή η τριμερής συνάντηση ήταν μία νέα προσπάθεια ώστε να καλυφθεί όσο δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βίλνιους στις αρχές Ιουλίου.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας», τόνισε κατά την έναρξη των συνομιλιών ο κ. Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας «τώρα είναι η στιγμή για όλους τους συμμάχους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της επικύρωσης (σ.σ της ένταξης)».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι επικυρώσεις - εξπρές τόσο για τη Φινλανδία όσο και για τη Σουηδία θα είναι προς το συμφέρον όλων και η συμμετοχή τους ως μέλη θα ενισχύσει τη Συμμαχία».  

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στο παρελθόν «είναι ικανοποιητική και έχουν καταγραφεί επίσης βήματα σε ορισμένους τομείς. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας γι' αυτές τις προσπάθειες αλλά, φυσικά, η διαδικασία δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Για την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απαιτείται η επικύρωση των πρωτοκόλλων και από τα 30 μέλη του. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές τους θέσεις περί ουδετερότητας και λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της, η Τουρκία από τον περασμένο Μάιο αντιστέκεται και εκβιάζει κυρίως σε ό,τι αφορά την εισδοχή της Σουηδίας υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη προστατεύει μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση ένταξης αλλά αντιμετώπισαν αντιρρήσεις από την Τουρκία ότι υποθάλπουν κουρδικούς θύλακες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Πρόσφατα μάλιστα η Άγκυρα είχε αναφέρει ότι θα εγκρίνει μόνο το αίτημα του Ελσίνκι για ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

«Περιμένουμε να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη. Αν συμβεί αυτό, τότε και οι δύο χώρες μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, χθες η σουηδική κυβέρνηση έστειλε στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ελπίζοντας ότι η Άγκυρα θα πεισθεί και θα άρει τις αντιρρήσεις της. Σύμφωνα με τον Σουηδό υπουργό Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρόμερ, το νομοσχέδιο αυτό – εφόσον ψηφιστεί από τους Σουηδούς βουλευτές – θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις τριμερείς συνομιλίες στις Βρυξέλλες ο Σουηδός επικεφαλής διαπραγματευτής, Όσκαρ Στένστρομ, αναφέρθηκε και στο μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες μεταξύ τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης.  Ειδικότερα, τόνισε ότι «βλέπουμε ότι η Τουρκία αναγνώρισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτή τη συμφωνία, γεγονός το οποίο αποτελεί καλό σημάδι».  

Ως επόμενο βήμα τώρα αναμένουμε μία νέα τριμερή συνάντηση αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής της ενώ, την ίδια στιγμή ούτε η Ουγγαρία έχει ανάψει το πράσινο φως για την εισδοχή των δύο αυτών σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς ωστόσο να έχει προβεί σε απαιτήσεις από τα δύο ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με το ουγγρικό κοινοβούλιο να συζητά αυτή την περίοδο την επικύρωσή ή μη της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr