Να αντιμετωπίσει την «κρίση» στο σύστημα δημόσιας υγείας καλείται η βρετανική κυβέρνηση

Μετά από τη δήλωση του επικεφαλής του συλλόγου γιατρών επειγόντων περιστατικών ότι έως και 500 ασθενείς κάθε εβδομάδα πεθαίνουν λόγω καθυστερήσεων από ασθενοφόρα και νοσοκομεία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αυξάνουν την πίεση επί της βρετανικής κυβέρνησης τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υγειονομικοί φορείς ώστε να λάβει μέτρα για τον έλεγχο της «κρίσης» στο σύστημα δημόσιας υγείας NHS.

Μετά από τη δήλωση του επικεφαλής του συλλόγου γιατρών επειγόντων περιστατικών ότι έως και 500 ασθενείς κάθε εβδομάδα πεθαίνουν λόγω καθυστερήσεων από ασθενοφόρα και νοσοκομεία, η κυβέρνηση δέχθηκε νέο κύμα κριτικής από τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο σκιώδης Υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ είπε ότι είναι «εντελώς ανεξήγητο» το ότι κανένας υπουργός δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για να εξηγήσει τι κάνει η κυβέρνηση για να ελεγχθεί αυτή η κρίση.

Κατά τον κ. Στρίτινγκ, το NHS αποτρέπει ενεργά πολίτες από το να μεταβούν στις μονάδες ατυχημάτων και επειγόντων των κρατικών νοσοκομείων διότι δεν υπάρχει περιθώριο περίθαλψης άλλων ασθενών. Όπως πρόσθεσε, η αίσθηση κινδύνου που προκύπτει φοβίζει τους πολίτες σε όλη τη χώρα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζήτησε μάλιστα έκτακτη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία κανονικά επιστρέφει στις συνεδριάσεις τη Δευτέρα.

Η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ντέιζι Κούπερ κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να κηρύξει «εθνικό μείζον περιστατικό» ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων.

Αλλά και ο Πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου καθηγητής Φιλ Μπάνφιλντ ζήτησε από την κυβέρνηση «να ανασκουμπωθεί και να λάβει άμεση δράση», προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η επιβίωση της υπηρεσίας υγείας της Βρετανίας είναι στην κόψη του ξυραφιού».

Πρόσθεσε πως είναι αλήθεια ότι ασθενείς πεθαίνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν και χαρακτήρισε την πίεση επί του NHS «ανυπόφορη και μη βιώσιμη».

Στοιχεία από το NHS Αγγλίας δείχνουν ότι ένας στους τρεις ασθενείς περιμένει πάνω από μισή ώρα για αποβίβαση από ασθενοφόρο, επίσης ένας στους τρεις περιμένει πάνω από τέσσερις ώρες για να δει γιατρό στα επείγοντα και τέσσερις στους δέκα περιμένουν σε διαδρόμους νοσοκομείων επί περισσότερο από τέσσερις ώρες για να βρεθεί δωμάτιο.

Η δραματική κατάσταση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό λειψανδρίας στο NHS και στον τομέα κοινωνικής περίθαλψης, που έχει επιδεινωθεί με το Brexit, υποχρηματοδότησης και έξαρσης ασθενειών με κύρια τη γρίπη.

Την περασμένη εβδομάδα οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύονταν σε κρατικά νοσοκομεία ήταν 3.746. Συνολικά το 13% των νοσοκομειακών κλινών ήταν κατειλημμένες από φορείς γρίπης ή κορωνοϊού.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας ΗΒ καθηγήτρια Σούζαν Χόπκινς ζήτησε από τους πολίτες που είναι άρρωστοι να μένουν σπίτι ή να φορούν μάσκα αν χρειαστεί να βγουν έξω. Ζήτησε επίσης από τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο αν είναι αδιάθετα με πυρετό.

Όλα αυτά ενώ η λίστα αναμονής για ραντεβού ή επεμβάσεις στο NHS έχει φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 7,2 εκατομμυρίων ασθενών.

Ερωτηθείς για την κατάσταση σε πρωινές συνεντεύξεις ο Υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ είπε ότι αναγνωρίζει τις «τρομερές πιέσεις» που δέχεται το προσωπικό του NHS, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει παράσχει αυξημένους πόρους στο σύστημα υγείας.

Πηγή: skai.gr