Μπουρκίνα Φάσο-Αιματηρή επίθεση: Παιδιά ανάμεσα στους δράστες που έσπειραν τον θάνατο

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας, σχετικά με την αιματηρή επίθεση σε χωριό της Μπουρκίνα Φάσο η οποία άφησε πίσω της πάνω από 130 νεκρούς. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας καθώς και ο ΟΗΕ, η πλειονότητα των δραστών αφορούσε παιδιά ηλικίας 12 έως και 14 ετών.

Οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στο χωριό Σολχάν το απόγευμα της 4ης Ιουνίου, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων και έκαψαν σπίτια. Ήταν η χειρότερη επίθεση εδώ και χρόνια σε μια περιοχή που μαστίζεται από τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Οσένη Ταμπόρα, δήλωσε ότι η πλειονότητα των επιτιθέμενων ήταν παιδιά, προκαλώντας την έντονη αποδοκιμασία του ΟΗΕ.

«Καταδικάζουμε έντονα τη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων από μη κρατικές ένοπλες ομάδες. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους », δήλωσε η Unicef . 

Παρά τις παρεμβάσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και των διεθνών ενόπλων δυνάμεων, οι επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές συνεχίζονται αδιάκοπα σε ολόκληρη την περιοχή Σαχέλ της δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των γειΜάλι και του Νίγηρα.

Αξιωματούχοι στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, όπου οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλες περιοχές, δήλωσαν ότι τα παιδιά στρατιώτες είχαν χρησιμοποιηθεί από ισλαμιστικές ομάδες τον περασμένο χρόνο, αλλά η επίθεση αυτού του μήνα ήταν μακράν η υψηλότερη υπόθεση.

Αντιπροσώπευε ένα νέο χαμηλό για τη χώρα που από το 2018 σημειώθηκε απότομη αύξηση των επιθέσεων εναντίον αμάχων και στρατιωτών. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, ανέφερε η Unicef, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν σε αυτοσχέδια στρατόπεδα διάσπαρτα στο άνυδρο βόρειο, ανατολικό και κέντρο.

Περισσότερα από 2.200 σχολεία έκλεισαν - περίπου ένα στα 10 - επηρεάζοντας περισσότερα από 300.000 παιδιά.

Πηγή: Guardian