Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε το απόγευμα από την COP26 στη Γλασκώβη ότι με την κλιματική διάσκεψη να εισέρχεται στο τελευταίο 48ωρο «οι διαπραγματεύσεις δυσκολεύουν και απομένουν ακόμα παρά πολλά να γίνουν» για να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το προσχέδιο της τελικής δήλωσης της διάσκεψης αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις για να μη χαθεί ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι έχει σημειωθεί μεν πρόοδος, αλλά χρειάζεται μία «αποφασιστική ώθηση» για τον τερματισμό.

Κάλεσε τους ηγέτες να δώσουν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες στη Γλασκώβη τα περιθώρια ελιγμών ώστε να υπάρξουν επαρκείς δεσμεύσεις έως και την Παρασκευή που ολοκληρώνεται η COP26.

«Πρέπει να άρουμε όλα τα εμπόδια», σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός και «να γεφυρώσουμε το κενό μεταξύ του πού είμαστε και του πού πρέπει να είμαστε».

Σχολίασε ότι είναι «πολύ εκνευριστικό» να βλέπει κανείς χώρες να αλληλοσυγχαίρονται για την «υποσχετική» που υπέγραψαν με τη Συμφωνία του Παρισιού πριν από έξι χρόνια, για να πλησιάζουν τώρα στην «πτώχευση».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, πάντως, εκτίμησε ότι είναι δυνατή μία σημαντική γενική συμφωνία και η αξιοποίηση της ευκαιρίας να γίνει η Γλασκώβη «η αρχή του τέλους της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις