Κλείσιμο

Μπομ Κιμ: Παράτησε το Χάρβαρντ και έγινε δισεκατομμυριούχος ιδρύοντας την «Amazon της Κορέας»

Με τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου από τη Νότια Κορέα, Coupang, πέρασε το κατώφλι της Wall Street και έκανε τον ιδρυτή της, Μπομ Κιμ, δισεκατομμυριούχο.

Η εταιρεία που αποκαλείται και «Amazon της Κορέας», άντλησε σχεδόν 4,6 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή και είδε τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 41% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Με την κεφαλαιοποίησή της στα 84,5 δισ. δολάρια, η Coupang ανέβασε την προσωπική περιουσία του ιδρυτή της στα 8,6 δισ. δολάρια.

Ο Κιμ γεννήθηκε στη Σεούλ, αλλά μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν πήγαινε στο γυμνάσιο και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ενώ αργότερα γράφτηκε στο Harvard Business School, εγκατέλειψε το MBA του μετά από μόλις έξι μήνες. Τότε επέστρεψε στη Νότια Κορέα και το 2010 ίδρυσε την Coupang, αντλώντας έμπνευση από το επιχειρηματικό μοντέλο της Groupon.

Όπως έλεγε ο ίδιος, ήθελε οι άνθρωποι να αναρωτιούνται: «Πώς ζούσα χωρίς την Coupang;».

Έχοντας λάβει χρηματοδότηση από την ιαπωνική SoftBank, η Coupang παραμένει μεν ζημιογόνος, όμως είδε το τζίρο της να διπλασιάζεται πέρυσι, καθώς η πανδημία έσπρωξε τον κόσμο στο online shopping. Η εταιρεία προσφέρει παράδοση μίας ημέρας με την υπηρεσία Rocket Delivery, ενώ επενδύει και σε νέες αγορές, όπως το delivery φαγητού και οι υπηρεσίες streaming.

Πηγή: Money Review