Μόσχα: Δεν βλέπουμε λόγο έρευνας για τον Ναβάλνι - «Αέρας κοπανιστός» ότι τον δηλητηριάσαμε

Το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής δεν βλέπει λόγους να διεξαγάγει έρευνα για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, ξεκαθάρισε την Τρίτη ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Πρώτον, είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε την ουσία, να μάθουμε τι προκάλεσε την κατάστασή του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν λόγοι για έρευνα. Μέχρι στιγμής, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο ασθενής είναι σε κώμα", είπε.

‘’Εάν αποδειχθεί το γεγονός της δηλητηρίασης του Ρώσου μπλόγκερ Ναβάλνι με κάποια συγκεκριμένη ουσία, θα υπάρξει αιτία έρευνας’’ δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Τρίτη. "Εάν το ζήτημα της ουσίας αποδειχθεί και εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για δηλητηρίαση, τότε, φυσικά, αυτό θα είναι αιτία διερεύνησης", είπε.

Η Ρωσία απορεί δε με τη βιασύνη της Γερμανίας να στηρίξει τη θεωρία της δηλητηρίασης, συνέχισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, Ρώσοι και Γερμανοί ειδικοί έχουν πανομοιότυπα ιατρικά δεδομένα για το θέμα, ωστόσο τα συμπεράσματά τους είναι διαφορετικά.

"Δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι Γερμανοί συνάδελφοί μας βιάζονται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "δηλητηρίαση"", είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η θεωρία ήταν από τις πρώτες που εξετάστηκε από τους Ρώσους γιατρούς, αλλά "η ουσία δεν έχει ακόμη εντοπιστεί".

 


"Το θέμα είναι ότι ο Γερμανός συνάδελφός μου έσπευσε να πει για υψηλό βαθμό πιθανότητας δηλητηρίασης", επέμεινε ο Πεσκόφ. "Μπορούμε να συμμεριστούμε αυτήν την άποψη μόνο εν μέρει. Επειδή σε αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε να είχε πει ότι άλλες επιλογές ή θεωρίες ήταν επίσης πιθανές. Αυτές οι θεωρίες εξετάστηκαν από τους γιατρούς μας, αλλά είναι λάθος να μιλάμε για μία μόνο θεωρία σε αυτό το σημείο."

"Οι γιατροί ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, πρώτα οι Ρώσοι γιατροί και έπειτα Γερμανοί γιατροί. Διεξάγουν την πρώτη φάση αυτής της έρευνας, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι προκάλεσε την κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο ασθενής. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτέλεσμα" σχολίασε. 

Τη Δευτέρα οι Γερμανοί γιατροί του νοσοκομείου , όπου νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση ο Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφεραν ότι οι ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε. Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου Charite, αναφέρεται ότι "τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης", ενώ προστίθεται ότι "δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή".

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο στη δήλωση της γερμανικής κλινικής σχετικά με την κατάσταση του Ναβάλνι. "Το γεγονός της χαμηλής χοληνεστεράσης αποδείχθηκε από τους γιατρούς μας τις πρώτες ώρες στο νοσοκομείο του Όμσκ και η ατροπίνη για την οποία μιλούν οι Γερμανοί και χρησιμοποιείται τώρα χορηγήθηκε κατά την πρώτη ώρα της παραμονής του ασθενούς στη μονάδα εντατικής θεραπείας" υποστήριξε. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι αναστολείς της χολινεστεράσης χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική. "Υπάρχουν πολλά τέτοια φάρμακα, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί χημικά συστατικά αυτού του παρασκευάσματος. Ούτε οι Γερμανοί ούτε οι γιατροί μας μπορούν να πουν τι ανέστειλε τη χολινεστεράση", τόνισε, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά "θα ήταν ευγνώμων" μόνο αν αυτή η ουσία ταυτοποιούνταν από Γερμανούς γιατρούς.

"Τα επίπεδα χοληνεστεράσης μπορεί να μειωθούν για διάφορους λόγους", συνέχισε λέγοντας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό όταν χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα. "Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσουμε τι προκάλεσε την πτώση της χολινεστεράσης. Και ούτε οι γερμανοί ιατροί μας είναι μέχρι στιγμής σε θέση να πουν γιατί συνέβη αυτό, τουλάχιστον, αυτό διακρίνεται στη δήλωση των Γερμανών γιατρών.

Δυστυχώς, η ουσία δεν έχει εντοπιστεί, τα δείγματα δεν το δείχνουν ", τόνισε ο Πεσκόφ. Υπολόγισε ωστόσο ότι η γερμανική πλευρά μπορεί να έχει κάποια επιπλέον στοιχεία. "Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά, οι γιατροί μας είναι έτοιμοι να δώσουν το πρώτο δείγμα που ελήφθη από τον ασθενή και θέλουν να καλέσουν τους Γερμανούς συναδέλφους να ανταλλάξουν πληροφορίες και διάφορα βιοϋλικά", είπε.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας πρόσθεσε ότι η δηλητηρίαση μπορεί να θεωρηθεί "μόνο ως μία" από τις εκδοχές του τι συνέβη στον Ναβάλι. "Μέχρι στιγμής υπάρχουν και πολλές άλλες ιατρικές εκδοχές", σημείωσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη χρήση ορισμένων φαρμάκων και μια ατομική αντίδραση σε ορισμένες περιστάσεις. "Όλες αυτές οι εκδοχές εξετάστηκαν τις πρώτες ώρες από τους γιατρούς και τους ειδικούς του Ομσκ από τη Μόσχα, όλα αυτά έχουν συζητηθεί και ελεγχθεί ήδη δώδεκα φορές ενώ αναζητούν ουσίες. Δεν βρέθηκε κάτι, δεν το βρήκαν , δεν βλέπουν αυτήν την ουσία. Ίσως, οι Γερμανοί θα τη δουν’’, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέκρινε τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές αρχές έχουν εμπλακεί στη δηλητηρίαση του ρώσου πολιτικού ακτιβιστή κάνοντας λόγο για "αέρα κοπανιστό" που δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. "Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά αυτούς τους... ισχυρισμούς. Αυτές οι κατηγορίες, οι οποίες δεν μπορούν να είναι αληθινές, δεν είναι παρά αέρας κοπανιστός, θα έλεγα, οπότε δεν έχουμε καμία πρόθεση να τις αντιμετωπίσουμε σοβαρά", επισήμανε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν έδωσε εντολή στην επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς να διερευνήσει αν η υπόθεση δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης συνιστά προβοκάτσια της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ που αποσκοπεί να δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. 

Πηγή: skai.gr