Ζαχάροβα: Ακούσαμε από το Ισραήλ ότι «το πυρηνικό χτύπημα είναι επιλογή στη Γάζα» - Αναγνώρισαν επίσημα ότι έχουν πυρηνικά; 

Πάντως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Ισραηλινό υπουργό που έκανε τη δήλωση και τον απέκλεισε από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις 

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Κληρονομιάς του Ισραήλ ότι το πυρηνικό χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας «είναι επιλογή». 

Η δήλωση αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του εάν το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εκπομπή Solovyov Live.

«Εγείρεται τεράστιος αριθμός ερωτημάτων. Το νούμερο ένα ερώτημα είναι, ακούσαμε μια επίσημη δήλωση ότι (το Ισραήλ) έχει πυρηνικά όπλα; Κατά συνέπεια, οι επόμενες ερωτήσεις που έθεσαν όλοι ήταν: Πού είναι οι διεθνείς οργανισμοί, πού είναι ο ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ); που είναι οι επιθεωρητές;» διερωτήθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με το TASS. 

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι τέτοιες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων «ρίχνουν φως στους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το Τελ Αβίβ αντιτίθεται στη δημιουργία ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με τη διπλωμάτη, «οι ΗΠΑ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δίνοντάς του πλήρη υποστήριξή τους σε αυτό το θέμα».

«Εάν αυτό το πρόγραμμα υπάρχει και υπήρχε, πού έγιναν οι δοκιμές, σε ποιες περιοχές; (…) Και δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες πίσω από όλα αυτά;» είπε ο διπλωμάτης.

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ Αμιχάι Ελιάχου ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στον θρησκευτικό ραδιοφωνικό σταθμό Kol Berama Radio στις 5 Νοεμβρίου εάν το Ισραήλ πρέπει να ρίξει μια πυρηνική βόμβα στη Γάζα και απάντησε ότι «ήταν μία από τις επιλογές». Ο αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η δήλωση για την πυρηνική βόμβα ήταν μεταφορική, αλλά συμπλήρωσε ότι «το Ισραήλ χρειάζεται σίγουρα μια ισχυρή και δυσανάλογη απάντηση στην τρομοκρατία». Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Ελιάχου και τον απέκλεισε από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις επικρίνοντας τα σχόλιά του σχετικά με την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων στη Γάζα.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού καταδικάστηκαν από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Συρία.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε απότομα μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, συνοδευόμενη από δολοφονίες κατοίκων ισραηλινών οικισμών κοντά στα σύνορα και σύλληψη ομήρων. Το Ισραήλ απάντησε με μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια  Λωρίδα της Γάζας. 
 

Πηγή: skai.gr