Μια μέρα μετά τον εφιάλτηΙ

Στους 323 ανέρχονται οι νεκροί της σφαγής στο Μπεσλάν, εκ των οποίων τα 156 παιδιά, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Οι τραυματίες φτάνουν τους 700. Νεκρός είναι, και ο Έλληνας ομογενής καθηγητής Γιάννης Κανίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 74χρονος δάσκαλος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των τρομοκρατών όταν προσπάθησε να αποσυνδέσει ανεμιστήρα στην οροφή του σχολείου ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με εκρηκτικό μηχανισμό.
Όπως αναφέρουν οι συγγενείς του Γιάννη Κανίδη, στον δάσκαλο είχε προταθεί αμέσως μετά την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος να αποχωρήσει. Αυτός όμως επέλεξε να μείνει κοντά στα παιδιά.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 32 από τους δράστες, δέκα από τους οποίους χαρακτηρίστηκαν ως άραβες μισθοφόροι, ενώ τρεις συνελήφθησαν. Οι αρχές αναζητούν ακόμη τέσσερις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι αγνοείται η τύχη περίπου 60 ομήρων.
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, η επιχείρηση ομηρίας είχε σχεδιαστεί μήνες πριν, καθώς τα εκρηκτικά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που χρησιμοποίησαν οι δράστες είχαν μεταφερθεί στο κτίριο το καλοκαίρι όταν γίνονταν σ` αυτό οικοδομικές εργασίες.
Ρώσοι αξιωματούχοι αποδίδουν την οργάνωση της επιχείρησης στον ριζοσπάστη Τσετσένο ηγέτη Σαμίλ Μπασάγεφ και την εκτέλεσή της στον Τσετσένο πολέμαρχο, Μαγκομέτ Εβ-λόεφ. Εκπρόσωπος του Μπασάγεφ αρνήθηκε ότι συμμετείχαν Τσετσένοι στην υπόθεση.
Εντολή να κλείσουν τα σύνορα της Βόρειας Οσετίας έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν που πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή. Κατά δήλωσή του υποφέρει όλη η Ρωσία, ενώ η χρήση βίας για να τερματιστεί η ομηρία δεν ήταν προσχεδιασμένη.
Ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο που διεξήχθη η επιχείρηση απο τις αρχές είναι σήμερα ο ρωσικός τύπος. «Το δράμα έληξε σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο», σχολιάζει η εφημερίδα «Ιζβέστια» ενώ για «μελανή ημέρα της Ρωσίας», κάνει λόγο η εφημερίδα «Γκαζέτα».
>
Εξηγήσεις για την επέμβαση

Εξηγήσεις από την Μόσχα για την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Μπεσλάν, ζήτησε η Ολλανδία που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα δραματικά γεγονότα απασχόλησαν και την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στο Μάαστριχτ και ολοκληρώνεται σήμερα.
Οι 25 αρνήθηκαν να κρίνουν την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν, ζήτησαν ωστόσο εξηγήσεις απο τη Μόσχα.
«Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε από τις ρωσικές αρχές πώς συνέβη αυτή η τραγωδία», αναφέρει το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ολλανδία.
Πηγή: skai.gr