Μεταρρυθμίστε το Σύνταγμα

Θέμα άμεσης συνταγματικής μεταρρύθμισης θέτει για την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έγγραφο που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο.

\Η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία αποτελεί επείγουσα ανάγκη\, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

\Η πολιτική κρίση της άνοιξης 2008 κατέδειξε τις αδυναμίες του Συντάγματος του 1982 και τον επείγοντα χαρακτήρα της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισής του\, εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ουκρανός Σέρχι Χολοβάτι.

\Η τουρκική πολιτική σκηνή παραμένει πολωμένη γύρω από το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί μεταξύ των διαφόρων πολιτικών πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραδοσιακά κεμαλιστές αντιπάλους της\, υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός.

Υπενθυμίζει έτσι ότι ο χρόνος που πέρασε σηματοδοτήθηκε από διάφορες πολιτικές κρίσεις που συνδέονται κυρίως με το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια και με τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος που κατηγορήθηκε για δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.

\Αριθμός μεταρρυθμίσεων οι οποίες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση θεωρούνται εκ των προτέρων απόπειρες για να υπονομευθούν οι ιδρυτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα η αρχή του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους\, επισημαίνει.

Οι διαρκείς συγκρούσεις ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση έδειξαν σε πιο σημείο η συσσώρευση προσφυγών προς το Συνταγματικό Δικαστήριο με πολιτικούς στόχους \μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία της χώρας και να εμποδίσει την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της\, διαπιστώνει ο Σέρχι Χολοβάτι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Νοέμβριο 2008 στην Άγκυρα.

Ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των εξουσιών και η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Τουρκία \είναι κρίσιμοι για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού κράτους\, προσθέτει.

Πηγή: skai.gr