Με μισό δισεκ. ευρώ και κυρώσεις στην Ρωσία στηρίζει την Ουκρανία η ΕΕ

Διπλό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την σκιά της αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και στην Ρωσία εξαιτίας της αιχμαλωσίας τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους ανοιχτά της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πεπεισμένος πως τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ρωσία. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως εκταμίευσαν οικονομική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη στην στήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο κ. Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 στην Αργεντινή.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε πως η χρήση βίας από την πλευρά της Ρωσίας κατά των ουκρανικών πλοίων είναι «τελείως απαράδεκτη».

Λίγη ώρα νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αποδέσμευση 500 εκατ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια μεγάλης διάρκειας για την οικονομική στήριξη του Κιέβου, στο πλαίσιο προγράμματος που αποσκοπεί στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε την βοήθεια, σημειώνοντας πως συνιστά «πολύ σημαντικό σινιάλο της ακλόνητης βοήθειας της ΕΕ εναντίον των πρόσφατων προκλήσεων από την πλευρά της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σημείωσε ότι η εκταμίευση εγκρίθηκε σε «κρίσιμη στιγμή», καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει «νέα επιθετικότητα από την Ρωσία και χρειάζεται να δει αλληλεγγύη από διεθνείς εταίρους της».
Πηγή: skai.gr