Μαζικά και πάλι στους δρόμους οι Πολωνοί: «Όλες οι έγκυες κινδυνεύουμε»

Οι νέες διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο ακόμη μίας γυναίκας λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη

Της Αθηνάς Παπακώστα

«Σταματήστε να μας σκοτώνετε» φώναζαν διαδηλωτές στην Πολωνία το απόγευμα της Τετάρτης ζητώντας τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Οι νέες διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο ακόμη μίας γυναίκας λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Πρόκειται για την 33χρονη, Ντορότα Λάλικ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή όντας πέντε μηνών έγκυος από σηψαιμία που προκλήθηκε μετά τον θάνατο του 20 εβδομάδων εμβρύου που κυοφορούσε.

«Κανείς δεν μας είπε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να αποκτήσουμε ένα υγιές μωρό. Καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας έδιναν ψεύτικες ελπίδες. Στη χειρότερη των περιπτώσεων μας έλεγαν ότι το μωρό μας θα γεννιόταν πρόωρα», είπε, μιλώντας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο σύζυγος της γυναίκας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των δικαιωμάτων των ασθενών το νοσοκομείο όφειλε να είχε ενημερώσει την 33χρονη ότι η ζωή της θα μπορούσε να είχε σωθεί εάν προχωρούσαν σε άμβλωση αλλά, όπως τόνισε, το νοσοκομείο απέκρυψε πληροφορίες και κατά συνέπεια παραβίασε τα δικαιώματά της εγκύου.

Η άτυχη γυναίκα πέθανε στις 24 Μαΐου, τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο στην πόλη Nowy Targ στον νότο της Πολωνίας.

Στην καθολική Πολωνία το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση τελεί υπό διωγμόν. Ειδικότερα, οι αμβλώσεις απαγορεύονται με εξαιρέσεις τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και εάν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, το 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές τις αμβλώσεις στην περίπτωση εμβρυϊκής δυσπλασίας.

Από την πλευρά τους, οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών αναφέρουν ότι πλέον οι γιατροί δίνουν προτεραιότητα στο έμβρυο έναντι της γυναίκας είτε και για λόγους ιδεολογικούς είτε μονάχα για να αποφύγουν οι ίδιοι τις συνέπειες του νόμου αφού, εάν προχωρήσουν σε άμβλωση και ύστερα αποδειχθεί ότι τελικά η υγεία της μητέρας δεν διέτρεχε κάποιο κίνδυνο τότε μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή για τρία χρόνια.

Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες νοσοκομεία έχουν αρνηθεί την άμβλωση σε γυναίκες που διέτρεχαν κίνδυνο μόνο και μόνο επειδή υπήρχε ο καρδιακός παλμός του εμβρύου. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες είτε ταξιδεύουν στο εξωτερικό είτε προχωρούν σε παράνομες αμβλώσεις είτε, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές υπέρ των αμβλώσεων και οι οικογένειες των θυμάτων, πεθαίνουν.

Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, Νόμος και Δικαιοσύνη, PiS της Πολωνίας «έδωσε στην ιατρική κοινότητα την ευκαιρία, τη δικαιολογία, να βασανίζει ασθενείς και να τις βλέπει να πεθαίνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Marta Lempart, επικεφαλής της οργάνωσης «Απεργία των γυναικών της Πολωνίας».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Πολωνίας και οργανώσεις κατά των αμβλώσεων στη χώρα κατηγορούν όσες οργανώσεις τάσσονται υπέρ ότι πολιτικοποιούν τέτοιου είδους τραγωδίες.

Η περίπτωση της Ντορότα όμως δεν είναι η πρώτη και όσοι βρίσκονται στους δρόμους της Πολωνίας φωνάζουν διαμαρτυρόμενοι για να είναι η τελευταία καλώντας τους γιατρούς να ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο και να παρέχουν νόμιμες αμβλώσεις.

Το νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι η έγκυος «είχε ενημερωθεί και για τη δική της υγεία αλλά και για την υγεία του παιδιού της» και προσθέτει ότι «είχε καταλάβει την κατάσταση». Βέβαια τα Μέσα Ενημέρωσης στην Πολωνία δεν παραλείπουν να επισημάνουν πως το εν λόγω νοσοκομείο για λόγους αρχής δεν προχωρά ποτέ σε αμβλώσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Πολωνία των περίπου 38 εκατομμυρίων μόνο το 2021 έγιναν μόλις 107 αμβλώσεις, όμως ομάδες γυναικείων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι ανά έτος έως και 200.000 ακόμη πραγματοποιούνται παράνομα (πχ με χάπια) ή στο εξωτερικό.

Τώρα οι γυναίκες και όχι μόνο βρίσκονται ξανά στους δρόμους. «Θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου: εάν είσαι έγκυος αυτό μπορεί να συμβεί και σε εσένα εάν δεν προετοιμαστείς, εάν δεν είσαι έτοιμη να παλέψεις για τη ζωή σου», σημειώνει η Marta Lempart υπογραμμίζοντας πως καμία άλλη γυναίκα δεν πρέπει να πεθάνει στερούμενη την άμβλωση 

Πηγή: skai.gr