Κλείσιμο

Κροατία: Οι προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο πεδίο του πολιτισμού

Η κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση των τρόπων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το πρώτο εξάμηνο του 2020), δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Κροατίας, Νίνα Όμπουλιεν Κόρζινεκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Κροατία θα διοργανώσει διάσκεψη για τη διαχείριση των κινδύνων στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που αφορά και το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που συνέβη στη Βενετία τις τελευταίες ημέρες δείχνει πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Κόρζινεκ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της κροατικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ θα διοργανωθεί μια διάσκεψη για θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των πολιτών σε σχέση με την επικοινωνία, το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα και την προστασία από τα fake news. «Καθήκον μας είναι να διδάξουμε τις νέες γενιές πώς να αξιοποιούν και να χρησιμοποιούν σωστά τα κοινωνικά δίκτυα, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να μην πέφτουν σε 'παγίδες' fake news» πρόσθεσε.

Η Κροατία έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλες χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. «Το πρόγραμμα προσφέρει μια πολύ καλή εικόνα της πλούσιας κληρονομιάς μας, καθώς και του σύγχρονου καλλιτεχνικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, του θεάτρου και των εκθέσεων. Θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους έξι μήνες για να φέρουμε τον κροατικό πολιτισμό πιο κοντά στο κοινό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Βρυξέλλες» επισήμανε.

Έλενα Παπαδημητρίου