Κρίσιμη Σύνοδος στην Ουκρανία

"Κρας τεστ" για την πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρώπη θεωρούν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τις εκλογές που διεξάγονται στο τέλος του μήνα.

Η πολιτική αστάθεια και η πόλωση στη χώρα έχουν επισκιάσει τη Σύνοδο που διεξάγεται την προσεχή Παρασκευή για να εξεταστεί η πρόοδος της χώρας.

Η διαμάχη μεταξύ του -φιλοδυτικού- προέδρου της χώρας Γιουτσένκο, και του -φιλορώσου- πρωθυπουργού Γιανούκοβιτς οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο τέλος του μήνα.

Στη Σύνοδο της ΕΕ έχει ως αντικείμενο την πρόοδο που έχει κάνει η Ουκρανία όσον αφορά πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ουκρανία έγινε φιλοδυτική χώρα σχεδόν τρία χρόνια πριν, μετά την "Πορτοκαλί επανάσταση" του 2004.

Μετά την "Πορτοκαλί επανάσταση" και την άνοδο του Γιουτσένκο στην εξουσία η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία γύρισε την πλάτη της στη Ρωσία στοχεύοντας στο να καταστεί κράτος - μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο, ενώ η χώρα έγινε πιο δημοκρατική σύμφωνα με τα δυτικά στάνταρ, οι ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ο επιθυμητός, και η μια κρίση διαδεχόταν την άλλη.

Έτσι στις Βρυξέλλες φαίνεται υπάρχει δυσαρέσκεια όσον αφορά τη διαρκή πολιτική αστάθεια.

Η Σύνοδος δε είχε προγραμματιστεί πριν την προκήρυξη των προώρων εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι Ευρωπαίοι αναμένεται να καταστήσουν σαφές στους ηγέτες της Ουκρανίας ότι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών θα αποτελέσει αποφασιστικό τεστ για το αν πραγματικά η Ουκρανία είναι προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.
Πηγή: Πηγή: ΒΒC