Κόσοβο: Θρίλερ από το πρωί με την πολιορκία μοναστηριού - 4 νεκροί από τις ανταλλαγές πυροβολισμών

Ο Κοσοβάρος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «ανακτήσαμε τον έλεγχο έπειτα από αρκετές μάχες» - Βίντεο και φωτογραφιες από τη σύλληψη «Σέρβων τρομοκρατών»

Δραματική και χαοτική είναι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο. Ένοπλοι που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα στο χωριό στο Μπάνισκο, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, κρατώντας ομήρους τους μοναχούς και δεκάδες προσκυνητές που εκέινη την ώρα επισκέπτονταν την μονή.  

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους σχεδόν 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Μοναχοί και προσκυνητές είχαν κλειστεί μέσα στον ναό του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού καθώς η πολιορκία μαινόταν επί ώρες.

Η επισκοπή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ράσκα-Πρίζρεν, η οποία περιλαμβάνει το Μπάνισκο, είπε ότι άνδρες μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλαν στο μοναστήρι, αναγκάζοντας τους μοναχούς και τους επισκέπτες πιστούς να κλειδωθούν μέσα στον ναό.

"Ένοπλοι μασκοφόροι κυκλοφορούν στον περίβολο και ακούγονται περιστασιακά πυροβολισμοί", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα δήλωσε το βράδυ ότι η κατάσταση επανήλθε σε ηρεμία μέσα στο μοναστήρι.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες», δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο και φωτογραφιες από τη σύλληψη «Σέρβων τρομοκρατών». 

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε διευκρινίσει ότι τέσσερις πολίτες "συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους εργαλεία ραδιοεπικοινωνίας" και ότι κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών.

Ετοιμη να παρέμβει η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ

Ο νόμος ορίζει ότι οι αρχές του Κοσόβου δεν μπορούν να επέμβουν στις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Εξαιρούνται οι έκτακτες συνθήκες, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός.

Η KFOR, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ανέφερε ότι «είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει αν της ζητηθεί», διευκρινίζοντας ότι αρμόδια για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η κοσοβάρικη αστυνομία.

Αναζωπύρωση της βίας στον ήδη ανήσυχο βορρά

Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στον βορρά, όπου οι συγκρούσεις τον Μάιο προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και μελών της ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα κατηγόρησαν "εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία". "Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο", είπε ο Κούρτι, προτρέποντάς τους να παραδοθούν.

Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό. Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, πριν κατευθυνθούν στο κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου έκλεισε δύο σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Πηγή: skai.gr