Σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν τη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, απάντησε η βασική διαπραγματεύτρια της ΕΕ για τις συμβάσεις των εμβολίων, Σάντρα Γκαλίνα.

Η κ. Γκαλίνα τόνισε ότι οι παράλληλες συμφωνίες κρατών - μελών με φαρμακευτικές εταιρίες για επιπλέον δόσεις εμβολίων, είναι νομικά μετέωρες ενώ ακόμη και αν έχουν υπάρξει, προηγούνται οι δόσεις της Κοινής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, η διαπραγματεύτρια ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος της παραγγελίας της ΕΕ ήταν αυτό που επέτρεψε να  ασκηθούν τα δικαιώματα για τις επιπλέον δόσεις που υπήρχαν στις αρχικές συμβάσεις, σε συνθήκες που είναι πολύ περιορισμένη η  προσφορά λόγω περιορισμένης παραγωγικής δυνατότητας.

Η κ. Γκαλίνα επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε κατά τις διαπραγματεύσεις προκειμένου η νομική ευθύνη σε περίπτωση αρνητικών παρενεργειών, να παραμείνει με τις εταιρίες, κάτι που δεν θα μπορούσαν επιτύχουν τα κράτη – μέλη αν προχωρούσαν μονομερώς.

Οι ευρωβουλή θα λάβει γνώση του περιεχομένου της πρώτης σύμβασης της ΕΕ για τα εμβόλια με την φαρμακευτική Curevac μέσα στις επόμενες ημέρες. Έως τώρα δεν είχαν καμία πρόσβαση για λόγους εμπιστευτικότητας.

Πηγή: skai.gr