Κίνα: Ο πρόεδρος της Interpol προκάλεσε τα προβλήματα στον εαυτό του

Για χρηματισμό και άλλα αδιευκρίνιστα αδικήματα που φαίνεται να παραπέμπουν σε πολιτικά παραπτώματα βρίσκεται υπό κράτηση στην Κίνα ο πρώην πρόεδρος της Interpol Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος παραιτήθηκε χθες Κυριακή μετά από πολυήμερες έρευνες για την τύχη του.

Σε ανακοίνωσή τους οι κινεζικές Αρχές αναφέρουν πως ο κ. Μενγκ, που υπηρετεί επίσης ως υφυπουργός της Κίνας για δημόσια τάξη, βρίσκεται υπό έρευνα λόγω του «πείσματός του και διότι προκάλεσε προβλήματα στον εαυτό του», όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο κ. Μενγκ δηλώθηκε ως αγνοούμενος από την σύζυγό του αφότου ταξίδεψε στην Κίνα στις 25 Σεπτεμβρίου. Η τύχη του αγνοούνταν επί μέρες ενώ υπήρχαν φήμες πως είχε συλληφθεί. Τελικά το Πεκίνο επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι ο επικεφαλής της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας κρατείται, οδηγώντας στην παραίτησή του με άμεση ισχύ.

Η σύζυγός του, που κατοικεί στην πόλη Λυών της Γαλλίας, έδρα της Interpol, έχει δηλώσει ότι την ημέρα της εξαφάνισης ο κ. Μενγκ της έστειλε μέσω κοινωνικής δικτύωσης το εικονίδιο ενός μαχαιριού.

Η υπόθεση ερευνάται από την γαλλική Αστυνομία.

Η Interpol έχει διορίσει υπηρεσιακό πρόεδρο μετά την παραίτηση Μενγκ και αναμένεται να εκλέξει καινούργιο επικεφαλής τον Νοέμβριο.

Δεκάδες ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εξαφανιστεί προσωρινά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της πολύκροτης προσπάθειας του Κομμουνιστικού Κόμματος να καταπολεμήσει την διαφθορά, αν και υπάρχουν φόβοι πως το όλο εγχείρημα λειτουργεί ως μηχανισμός εσωκομματικών εκκαθαρίσεων.

Ωστόσο, η κράτηση του προέδρου ενός διεθνούς οργανισμού έχει προκαλέσει αίσθηση και ερωτήματα για τις πρακτικές του Πεκίνου.
Πηγή: skai.gr