Κλείσιμο

Κέρι: Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί με την εκεχειρία, θα υπάρξουν συνέπειες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εκτιμά πως μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη στη Συρία παρά την κλιμάκωση της βίας, ενώ προειδοποίησε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τις «συνέπειες» που θα υπάρξουν αν το καθεστώς του δεν συμμορφωθεί με τη νέα υπό διαπραγμάτευση εκεχειρία που μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και αφορά κυρίως το Χαλέπι.

«Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί με αυτήν, θα υπάρξουν σαφώς συνέπειες και μια από αυτές μπορεί να είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της εκεχειρίας στη Συρία και στη συνέχεια η επιστροφή στον πόλεμο», είπε ο κ. Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία το θέλει αυτό. Δεν πιστεύω ότι το (καθεστώς) Άσαντ μπορεί να επωφεληθεί από αυτό», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «άλλες συνέπειες στις συνομιλίες, αλλά το μέλλον θα το καθορίσει αυτό».

«Προς το παρόν δουλεύουμε σκληρά προσπαθώντας να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για την προστασία της ακεραιότητας του Χαλεπίου», δήλωσε, με αφορμή την εκεχειρία που εξετάζουν ΗΠΑ και Ρωσία.

Από τη πλευρά της η Μόσχα, ελπίζει πως θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέσα στις επόμενες ώρες στο Χαλέπι, τη μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας.

Νέες μάχες και βομβαρδισμοί από αντάρτες περιοχών του Χαλεπίου που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 16 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Πηγή: skai.gr