Κλείσιμο

Κατηγορίες για απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν

Δεκάδες μέλη του κόμματος του Λαϊκού Κογκρέσου συνελήφθησαν στην αρχή του χρόνου και ο ηγέτης του κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση των ανταρτών στη περιοχή Νταρφούρ, όπου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στο κόσμο.
«Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 36 πολιτικών και στρατιωτικών από το Λαϊκό Κογκρέσο», είπε ο επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής Έρευνας, Εσαμ Αμπντελγκαντίρ Ελζειν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις κατηγορίες περιλαμβάνεται συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης και υποκίνηση σε στάση και πόλεμο κατά του κράτους. Ορισμένες από τις κατηγορίες επισύρουν τη θανατική ποινή.
Αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν ότι περί τα 70 μέλη του κόμματος αυτού είχαν αρχικά συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση αυτή, ανάμεσά τους και ο ηγέτης του Λαϊκού Κογκρέσου Χάσαν αλ-Τουράμπι. Αξιωματικοί του σουδανικού στρατού ανέφεραν το Μάρτιο ότι ανακάλυψαν συνωμοτικό σχέδιο στο οποίο εμπλεκόταν το κόμμα του Τουράμπι για την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Τουράμπι, που συνελήφθη στις 31 Μαρτίου, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, αλλά οι αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία του κόμματός του για το διάστημα που συνεχίζονται οι έρευνες.
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι οι συγκρούσεις έχουν γίνει αιτία να χάσουν την ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τον Φεβρουάριο του 2003. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επισκέφθηκε το Χαρτούμ τη περασμένη εβδομάδα και προειδοποίησε την κυβέρνηση για κυρώσεις, εκτός εάν αφοπλίσει τους ενόπλους που δρουν εκεί και επιτρέψει την πρόσβαση σε οργανώσεις αρωγής.
Στο Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απείλησε με κυρώσεις τη σουδανική κυβέρνηση, εάν δε συνεργαστεί, ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους στο Νταρφούρ. Στο Παρίσι, ο γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, Ρενό Μουσεγέ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ πρέπει να αφοπλίσει πάση θυσία τους ενόπλους που δρουν στο Νταρφούρ.
Πηγή: skai.gr