Καναδάς: Προειδοποιήσεις για προσπάθειες επιρροής σε βουλευτές και αξιωματούχους από Κίνα και άλλα κράτη

Η υπηρεσία κατασκοπείας του Καναδά για πρώτη φορά προειδοποιεί μεμονωμένους βουλευτές και γερουσιαστές από όλα τα μεγάλα κόμματα για «προσπάθειες επιρροής» που πραγματοποιούνται από την Κίνα και άλλα αντίπαλα κράτη.

Η Καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (CSIS) εξέφρασε την ανησυχία της για τις προσπάθειες της Κίνας και των παραγόντων επιρροής της να καλλιεργήσουν «κρυφά σχέσεις με εκλεγμένους αξιωματούχους για να αποκτήσουν επιρροή στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις και στη λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης».

Ο Τζον Τάουνσεντ, εκπρόσωπος του CSIS, είπε στο «The Globe and Mail» ότι «οι υπάλληλοι του πρακτορείου ενημερώνουν τους βουλευτές, λέγοντάς τους να προσέχουν από ξένες επιρροές και επιχειρήσεις παρεμβολής.»

Το CSIS παρέχει αυτές τις ενημερώσεις προκειμένου ευαισθητοποιήσει τους παράγοντες της χώρας σχετικά με την «ξένη παρέμβαση και τις ενέργειες άλλων εχθρικών παραγόντων και να ενισχύσει τις ατομικές πρακτικές ασφάλειας και να προστατεύσει τους Καναδούς και τα συμφέροντά τους».

Ο κ. Τάουνσεντ αρνήθηκε να πει ποιον ενημέρωσε το CSIS, αλλά ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο παρελθόν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας έχει κατάλογο με βουλευτές και γερουσιαστές που πιστεύει ότι γνωρίζουν τις κινεζικές «επιχειρήσεις επιρροής».

Πηγή: skai.gr