Ηττοπαθής νομοθεσία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς θα ασκήσει το βέτο του στο σχέδιο νόμου που συνδέει τη χρηματοδότηση του πολέμου με ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μετά την οριστική υιοθέτηση από το Κογκρέσο ενός τέτοιου κειμένου.

Το κείμενο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία μετά από την Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μια ηττοπαθής νομοθεσία που επιμένει σε μια ημερομηνία παράδοσης, δήλωσε ο Ντάνα Περίνο στους δημοσιογράφους.

Μόλις μίλησα στον πρόεδρο στο οβάλ γραφείο, και όπως το λέει εδώ και εβδομάδες , ο πρόεδρος θα ασκήσει το βέτο του στη νομοθεσία αυτή, δήλωσε.

θα το κάνει μόλις το Κογκρέσο θα του υποβάλει αυτό το κείμενο για να το υπογράψει, διευκρίνισε.

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε την τελική μορφή του σχεδίου νόμου που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ και ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών από το ιρακινό έδαφος, κάτι που θα προκαλέσει την άσκηση βέτο από την πλευρά του προέδρου Μπους.

hspace=4Μετά από την τελευταία ψηφοφορία στο Κογκρέσο51 ψήφοι υπέρ και 46 κατάτο Κογκρέσο θα επιδώσει στον πρόεδρο Μπους το συλλογικό προϋπολογισμό άνω των 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για φέτος, ενώ παράλληλα απαιτεί όπως η αποχώρηση από το Ιράκ των αμερικανικών δυνάμεων να ξεκινήσει το αργότερο την πρώτη Οκτωβρίου, κάτι που είναι σαφές ότι θα προκαλέσει την άσκηση προεδρικού βέτο.

Ήδη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το βέτο, που θα είναι το πρώτο από την ανάληψη του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς τον Ιανουάριο, θα γίνει πολύ σύντομα και χωρίς αμφιβολία στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Κάτι τέτοιο θα ανοίξει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής των χρημάτων που ανακοινώθηκαν αρχές Φεβρουαρίου από το Πεντάγωνο, χωρίς να θιγεί καθόλου το ζήτημα του προεδρικού βέτο.

Ο  Μπους από την πλευρά του έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί συγκεκριμένες ημερομηνίες αποχώρησης, που θα προταθούν από το Δημοκρατικό Κογκρέσο.

Σημειώνεται τέλος ότι συνολικά τέσσερις εκλεγμένοι που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (2 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 2 στη Γερουσία) εξέφρασαν υποστήριξη στο σχέδιο νόμου των Δημοκρατικών.
Πηγή: skai.gr