Ιταλία: Τα Πέντε Αστέρια δεν αποκλείουν νέα κυβέρνηση με το κόμμα Ρέντσι

Στην συνάντησή της με τον Ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για σύσταση νέας κυβέρνησης, και με την συμμετοχή του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», του Ματέο Ρέντσι.

Η θέση των «πεντάστερων», δηλαδή, είναι ότι η προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσει από την μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπό τον όρο ότι η πρωθυπουργία θα ανατεθεί και πάλι στον Τζουζέπε Κόντε.

Η «Ζωντανή Ιταλία» σχολίασε ότι «πρόκειται για θέση και απάντηση η οποία χαρακτηρίζεται από συνοχή» και πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να εξακριβωθούν οι χειρισμοί των οποίων θα τύχουν οι επόμενες φάσεις.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ιταλικής συντηρητικής παράταξης (Λέγκα, Αδέλφια της Ιταλίας και Φόρτσα Ιτάλια) στην συνάντησή της με τον Ιταλό πρόεδρο τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, «θα εκτιμήσει με κάθε πρέποντα σεβασμό τις αποφάσεις του προέδρου της δημοκρατίας».

Η σχετική απόφαση του Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες. Η πιο πιθανή εξέλιξη, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον παραιτηθέντα πρόεδρο Τζουζέπε Κόντε, ή -ως εναλλακτική λύση- η ανάθεση διερευνητικής εντολής στον ίδιο, ή στον πρόεδρο της βουλής, Ρομπέρτο Φίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ