ΗΠΑ-Καναδάς: Νέα συνάντηση «σε επίπεδο υπουργών» το πρωί της Πέμπτης

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα επαναλάβουν σήμερα το πρωί τις διαπραγματεύσεις τους σε επίπεδο υπουργών για την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με την επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας Κρίστια Φρίλαντ.

Σε δηλώσεις της στην Ουάσινγκτον, το βράδυ της Τετάρτης, η Φρίλαντ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται προς το παρόν σε επίπεδο αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας ότι θα συνεχίζονταν για μεγάλο μέρος της νύχτας, «ίσως όλη τη νύχτα». «Συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε το πρωί της Πέμπτης σε επίπεδο υπουργών (σ.σ. η Φρίλαντ και ο USTR Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ) για να εξετάσουμε αυτά που θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τη νύχτα», πρόσθεσε.

Τόσο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, όσο και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι νωρίτερα την Τετάρτη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας την ελπίδα πως μπορεί να συναφθεί συμφωνία ως αύριο Παρασκευή.

Η Φρίλαντ απέφυγε για άλλη μια φορά να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις εν εξελίξει, πάντως αναγνώρισε ότι «ο χρόνος πιέζει» ώστε τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία ως την Παρασκευή, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ και το Μεξικό, που ήδη κατέληξαν σε συμφωνία για την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας του 1994, της NAFTA.

«Η ατμόσφαιρα είναι καλή και εργαζόμαστε με παραγωγικό τρόπο», είπε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια πολύ εντατική στιγμή στις διαπραγματεύσεις», καθώς «προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα πολύ γρήγορα».

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ