ΗΠΑ: Αυστηρότεροι περιορισμοί για τους αιτούντες άσυλο, με... επιρροές από Τραμπ  - Ποιοι θα το δικαιούνται

Τα νέα μέτρα θα αφορούν τους ενήλικες και τις οικογένειες, ενώ εξαιρούνται οι ανήλικοι - Εντονες αντιδράσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες Τρίτη πρόταση για την επιβολή νέων, πιο αυστηρών περιορισμών στους αιτούντες άσυλο, ως μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τεράστια εισροή παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Κάθε μήνα έως και 200.000 άνθρωποι από την Λατινική Αμερική περνούν παράνομα τον φράχτη και τα συνοριακά περάσματα, οι περισσότεροι από τους οποίους ζητούν να λάβουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Οι νέοι κανονισμοί με... επιρροές από Τραμπ 

Βάσει των νέων κανόνων οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν κλείσει ραντεβού σε συνοριακό πέρασμα των ΗΠΑ ή δεν χρησιμοποιούν κάποιο από τα ανθρωπιστικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα σε κάποιες εθνικότητες, δεν θα μπορούν να λάβουν άσυλο, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Επίσης θα πρέπει πρώτα να ζητούν προστασία - και να τους την αρνούνται - από τις χώρες από τις οποίες διέρχονται για να μπορούν να υποβάλουν αίτημα για παροχή ασύλου στις ΗΠΑ.

Οι νέοι κανονισμοί δημοσιεύθηκαν επισήμως στο διαδίκτυο χθες Τρίτη και για 30 ημέρες το κοινό μπορεί να υποβάλλει τα σχόλιά του.

Το νέο καθεστώς φαίνεται να επαναφέρει ένα μέρος των κανονισμών που είχαν υιοθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, την εφαρμογή των οποίων εμπόδισαν δικαστήρια.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει το χάος και τη μαζική αταξία στα σύνορα εξαιτίας της αποτυχίας του Κογκρέσου να δράσει», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν τους ενήλικες και τις οικογένειες, ενώ εξαιρούνται οι ανήλικοι και θα έχουν διάρκεια δύο ετών με το ενδεχόμενο παράτασης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να συζητά τα νέα μέτρα πέρυσι με στόχο να περιοριστεί η εισροή παράτυπων μεταναστών, μόλις αρθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, γνωστοί με την ονομασία Title 42, και οι οποίοι επέτρεπαν την απέλαση πολλών παράτυπων μεταναστών στο Μεξικό.

Το Title 42 λήγει στις 11 Μαΐου.

Αντιδράσεις

Ήδη οι αντιδράσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεγάλες.

Τα νέα μέτρα «θα κλείσουν “την πόρτα σε αμέτρητους πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια και προστασία στις ΗΠΑ», κατήγγειλε η Άμπι Μάξμαν, πρόεδρος της Oxfam America. 

«Η πολιτική αυτή είναι παράνομη, ανήθικη και θα έχει φρικτές επιπτώσεις στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες που αναζητούν ασφάλεια», προσθεσε.

Από την πλευρά της η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά των νέων μέτρων, τα οποία συνέκρινε με τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η Κάρεν Μούσαλο, διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών Φύλου και Προσφύγων στο πανεπιστήμιο California College of the Law, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, επεσήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν αγνοεί τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι μετανάστες μέχρι να φτάσουν στις ΗΠΑ και την περιορισμένη ικανότητά τους να δεχθούν αιτούντες άσυλο.

Πηγή: skai.gr