ΗΠΑ: Ανοσοποιήθηκε το 90% των λειτουργών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Πάνω από το 90% των ομοσπονδιακών δημοσίων λειτουργών είχαν λάβει ως τη Δευτέρα τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19, όπως ήταν υποχρέωσή τους, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος την ημέρα εξέπνεε η προθεσμία για αυτό.

«Το 95% των 3,5 εκατομμυρίων υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκπληρώνει αυτή την υποχρέωση και το 90% έχει ήδη εμβολιαστεί» με τουλάχιστον μια δόση, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζεφ Ζάιεντς, ο συντονιστής του αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην αμερικανική προεδρία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διευκρίνισε ότι η διαφορά του 5% αναλογεί στους ανθρώπους που ζήτησαν να εξαιρεθούν και το αίτημά τους είτε έχει εγκριθεί ή βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την 9η Σεπτεμβρίου εκτελεστικό διάταγμα το οποίο υποχρεώνει τους εργαζόμενους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ή να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ για τον SARS-CoV-2.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε προθεσμία ως την 22η Νοεμβρίου στους ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να συμμορφωθούν προς αυτή τη νέα υποχρέωση υγειονομικής φύσης.

Το προσωπικό της ομοσπονδιακής αστυνομίας, του FBI, έχει συμμορφωθεί κατά το 99%, διευκρίνισε ο κ. Ζάιεντς, ενώ αυτό της εφορίας, του IRS, κατά το 98%, με «σχεδόν το 25% των υπαλλήλων της να εμβολιάζονται μετά την ανακοίνωση του προέδρου», όπως τόνισε.

Για όσους ομοσπονδιακούς λειτουργούς δεν συμμορφώθηκαν ακόμη, θα αρχίσει μια διαδικασία «παιδαγωγική και συμβουλευτική», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Ο σκοπός είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, όχι να τους τιμωρήσουμε», εξήγησε ο Τζεφ Ζάιεντς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επίσης κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με πάνω από 100 υπαλλήλους στις ΗΠΑ· όμως η εφαρμογή της απόφασής της αυτής έχει ανασταλεί, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, με απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με σχεδόν 770.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 47,69 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ