Κλείσιμο

Η Κίνα λογόκρινε την αγκαλιά δύο αθλητριών - Γιατί ο συνδυασμός των αριθμών στα σορτσάκια ενόχλησε

Ο αριθμός "64" που σχημάτισαν τα σορτσάκια τους μόλις αγκαλιάστηκαν οι δύο αθλήτριες δε θεωρήθηκε από πολλούς καθόλου τυχαίος

Μία φωτογραφία δύο Κινέζων αθλητριών, της Lin Yuwei και της Wu Yanni που αγκαλιάζονται μετά τον αγώνα τους αποτέλεσε αιτία λογοκρισίας στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, οι δύο αθλήτριες μετά την κούρσα 100 μέτρων με εμπόδια στους Ασιατικούς Αγώνες στην Κίνα αποφάσισαν να αγκαλιαστούν και να συγχαρεί η μία την άλλη για την προσπάθεία τους. Τότε τα σορτσάκια τους σχημάτισαν τον αριθμό 64, ένα νούμερο που για αρκετούς δεν ήταν καθόλου τυχαίο. 

Αθλήτριες Κίνα

Το νούμερο αυτό παραπέμπει - για αρκετούς στην ασιατική χώρα - στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πλατεία Τιενανμέν στις 4 Ιουνίου (6-4) του 1989, σύφωνα με το BBC. Εκείνη την ημέρα, στρατιώτες σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες που διαδήλωναν υπέρ της δημοκρατίας στο Πεκίνο. Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, αλλά οι εκτιμήσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως πρόκειται για αρκετές χιλιάδες νεκρούς.

Οι συζητήσεις για εκείνα τα αιματηρά επεισόδια παραμένουν ταμπού στην Κίνα, με τις αρχές να διαγράφουν τακτικά κάθε αναφορά στο θέμα από το διαδίκτυο. Οι νεότερες γενιές Κινέζων μεγαλώνουν με ελάχιστη έως καθόλου γνώση για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν.

Η φωτογραφία των δύο αθλητριών γρήγορα εξαφανίστηκε από το Weibo, το κινεζικό Twitter αν και σε ορισμένα άρθρα η φωτογραφία συνεχίζει να υπάρχει.

Αθλήτριες

Πηγή: skai.gr