Κλείσιμο

Η Ισλανδία ψηφίζει -O κυβερνητικός συνασπισμός κρέμεται από μια κλωστή

Η Ισλανδία ψηφίζει σήμερα μετά τη θητεία ενός πρωτόγνωρου συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς, που επιτεύχθηκε για να θέσει τέλος στις κρίσεις και τα σκάνδαλα, αλλά που κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία του έναντι του πολιτικού κατακερματισμού.

Ο σχηματισμός μιας νέας συμμαχίας μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στη χώρα της φωτιάς και του πάγου -- 370.000 κάτοικοι εκ των οποίων 255.000 ψηφοφόροι -- θέατρο εδώ και έξι μήνες μιας μακράς ηφαιστειακής έκρηξης, ορατής από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Η επικεφαλής ενός κινήματος οικολογικής αριστεράς που δεν είχε ποτέ πριν κυβερνήσει την Ισλανδία, η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ, δυσκολεύεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία σε ένα πολιτικό τοπίο περισσότερο κατακερματισμένο από ποτέ.

"Ήταν μια καλή εκστρατεία", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ψηφίζοντας σήμερα το πρωί σε ένα σχολείο του Ρέικιαβικ. "Η πρόθεση ψήφου δεν ήταν ευνοϊκή για το κόμμα μου, όμως φαίνεται να αυξάνεται και αυτό αισθάνομαι όταν συναντώ ανθρώπους σε όλη τη χώρα", δήλωσε η ένοικος της Στιορναράντιντ, της απλής λευκής κατοικίας όπου είναι το γραφείο του επικεφαλής της ισλανδικής κυβέρνησης.

- Αριθμός ρεκόρ κομμάτων -

Ένας αριθμός ρεκόρ εννέα κομμάτων από τα δέκα που μετέχουν στις εκλογές αναμένεται να μοιραστούν τις έδρες του κοινοβουλίου, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσανάγνωστη την κυβερνητική συμμαχία που θα μπορούσε να προκύψει από αυτές, με μεγάλο αριθμό πιθανών συνασπισμών σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος: ορισμένες δίνουν στον απερχόμενο συνασπισμό μια πολύ μικρή πλειοψηφία, άλλες προβλέπουν την αποτυχία του.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2008, η οποία είχε καταστρέψει τις ισλανδικές τράπεζες, που μια κυβέρνηση φθάνει στο τέλος της θητείας της.

Με φόντο τη δυσπιστία απέναντι στην πολιτική τάξη που κληρονομήθηκε από την οικονομική κατάρρευση και τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα, πέντε βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν μεταξύ του 2007 και του 2017 στη χώρα, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του πρώην πρωθυπουργού Μπγιάρνι Μπενέντικσον, που λαμβάνει ποσοστό 20 με 24% της πρόθεσης ψήφου αλλά κινδυνεύει να χάσει έδρες, δείχνει βέβαιο ότι θα παραμείνει ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός.

Ακολουθούν όχι λιγότερα από πέντε πολιτικά κόμματα που λαμβάνουν 10 με 15% της πρόθεσης ψήφου: εκτός από το κίνημα της Αριστεράς-Πρασίνων και το Κόμμα της Προόδου -- που δείχνουν να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση - υπάρχει η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία (αριστερά), το κόμμα των Πειρατών που κινείται στον ελευθεριακό χώρο και η Μεταρρύθμιση (κεντροδεξιά). Το νέο ισλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να σημειώσει σημαντική επίδοση.

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν απόψε, σχεδόν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αλλά η επίτευξη μιας πλειοψηφίας σίγουρα θα απαιτήσει περισσότερο από μια νύχτα καταμέτρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ