Η Ιαπωνία προκάλεσε τεράστιο πόνο στους λαούς της Ασίας δηλώνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Η Ιαπωνία δεν θα λησμονήσει ποτέ την «τεράστια ζημία και τον πόνο» που προκάλεσε στην Ασία, δήλωσε ο νέος ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί μία ιστορική επίσκεψη συμφιλίωσης με τους κινέζους ιθύνοντες.
"Τους είπα ότι η Ιαπωνία, προκάλεσε στο παρελθόν τεράστιες ζημιές, δεινά και πληγές στους λαούς των ασιατικών εθνών», τόνισε ο Αμπε μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, τον πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο και άλλους αξιωματούχους.
"Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς (οι Ιάπωνες) έχουμε συλλογιστεί βαθειά αυτά τα 60 τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο συντηρητικός, εθνικιστής πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις επίσημες συναντήσεις του Αμπε με τους κινέζους αξιωματούχους, εκφράζεται η «βαθειά ανησυχία» των δύο πλευρών για τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας, της οποίας η Κίνα παραμένει βασική σύμμαχος. Στο ίδιο ανακοινωθέν «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι θα συνεργασθούν για να ενθαρρύνουν τη διαδικασία των πολυμερών συνομιλιών (...) ώστε να εξασφαλισθεί μία αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησος καθώς και η ειρήνη και η σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία».
Πριν από την επίσκεψή του στην Κίνα ο Αμπε είχε κάνει λόγο για την σύμπηξη ενός κοινού ασιατικού μετώπου ώστε να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, αλλά η σκληρή γραμμή της Ιαπωνίας είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτήν της Κίνας, η οποία αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, στην οποία ο Αμπε θα μεταβεί αύριο Δευτέρα, υιοθετεί πολιτική προσέγγισης με τον βόρειο γείτονά της, και υποστηρίζει την αυτοσυγκράτηση, αν και έχει χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο πυρηνικής δοκιμής εκ μέρους της Πιονγιάνγκ «απαράδεκτο».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr