Κλείσιμο

Η Γερμανία επιδιώκει μόνιμη συμμετοχή στο ΣΑ του ΟΗΕ

Με την προσπάθειά του να διευρύνει και να μεταρρυθμίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο καγκελάριος Σολτς ακολουθεί μια πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία θα υποβάλει αίτηση για να γίνει μόνιμο μέλος του κύριου εκτελεστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε την Πέμπτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς τόνισε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν οι πολυμερείς θεσμοί στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Σολτς, αυτό συνεπάγεται και την παραχώρηση μόνιμης έδρας της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Εδώ και χρόνια, η Γερμανία έχει δεσμευτεί για τη μεταρρύθμιση και τη διεύρυνσή του, ιδίως γύρω από χώρες του παγκόσμιου Νότου. Η Γερμανία είναι επίσης έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη», δήλωσε ο Σολτς.

Με την προσπάθειά του να διευρύνει και να μεταρρυθμίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο καγκελάριος Σολτς ακολουθεί μια πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ήδη το 2020 η συντηρητική προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Τότε πρότεινε να διευρυνθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με νέα μέλη, όπως η Γερμανία και ορισμένες αναδυόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, και να καταργηθεί το σύστημα βέτο που εμποδίζει την αποτελεσματικότητα του οργάνου του ΟΗΕ.

Ο Σολτς πίεσε πρόσφατα για τη δημιουργία στενότερων δεσμών με μη δυτικές δημοκρατικές χώρες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση, ο Σολτς επανέλαβε για άλλη μια φορά τη σημασία αυτών των χωρών για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

«Για μένα είναι απολύτως αυτονόητο ότι οι αναδυόμενες, δυναμικές χώρες και περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της νότιας Αμερικής πρέπει να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό λόγο στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Σολτς.

Η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις γεωπολιτικές πραγματικότητες της μεταπολεμικής εποχής, με χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία να εξακολουθούν να κατέχουν μόνιμες θέσεις.

Πηγή: euractiv.gr