Η επόμενη ημέρα στη Λιβύη: Επίκειται παραίτηση Σάρατζ - Τι συμβαίνει με τον Χαφτάρ

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του αλλά θα έχει εποπτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στη Γενεύη, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης που επικαλείται το Bloomberg.

Με τη συνδρομή της Τουρκίας, Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) -που ελέγχει μόνο περιοχές της δυτικής Λιβύης, κατάφερε τον περασμένο Ιούνιο να ανακόψει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη. Ο Χαφτάρ ελέγχει ανατολικές περιοχές της Λιβύης.

Ωστόσο η Τρίπολη βυθίστηκε σε βαθιά πολιτική κρίση και ο Σάρατζ πλέον δέχεται πίεση από διαδηλωτές που καταγγέλλουν διαφθορά αλλά και τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Αποχωρώντας από τον πρωθυπουργικό θώκο, θα αποφορτίσει την πίεση που δέχεται ενώ θα στρώσει και το έδαφος για την οριστική έξοδό του, μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, αναφέρουν δυο αξιωματούχοι που μίλησαν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστούν.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενώσει τις δύο διοικήσεις της χώρας και θα την οδηγήσει σε εκλογές.

Την κίνηση Σάρατζ αναμένεται να χαιρετίσουν οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα διευκολύνει και τα συνομιλίες για επανένωση της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας, που έχει από τα μεγαλύτερα αποθεματικά πετρελαίου στην Αφρική.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ φαίνεται πως δίνει πολιτικό έδαφος στον Αγκίλα Σάλεχ, τον επικεφαλής του κοινοβουλίου, στον οποίο ανήκει και η ενωτική πρωτοβουλία και ο οποίος τώρα ηγείται των πολιτικών συνομιλιών εκ μέρους του ανατολικού στρατοπέδου, αναφέρουν άραβες και δυτικοί διπλωμάτες.

Τέσσερις αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Σάρατζ και οι συνεργάτες του έχουν συζητήσει για το σχέδιό του με Λίβυους και διεθνείς εταίρους. Αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, αναφέρουν δυο αξιωματούχοι. Εκπρόσωπος του Σάρατζ ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τα σχέδια του Λίβυου πρωθυπουργού.

Παραίτηση και διαδηλώσεις και στο ανατολικό μέτωπο

Την παραίτησή της υπέβαλλε άλλωστε την Κυριακή η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, όπου επίσης έχουν ξεσηκωθεί κύμα διαδηλώσεων κατά της διαφοράς, των συνθηκών ζωής αλλά και των εκτεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο αρχηγείο της κυβέρνησης στη Βεγγάζη ενώ στο αλ Μάρτζ, προπύργιο του Χαφτάρ ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, εξέφρασε την μεγάλη της ανησυχία για πληροφορίες πως ένας άμαχος σκοτώθηκε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι αξιωματούχοι άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που εισέβαλαν μέσα σε αστυνομικό τμήμα, τραυματίζοντας πέντε άτομα.
Εκπρόσωπος του στρατάρχη Χαφτάρ δήλωσε ότι στηρίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά δεν θα επιτρέψει να πάρουν το πάνω χέρι σε «τρομοκράτες και η Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Η παραίτηση της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου του Τομπρουκ.

Με πληροφορίες από:  Bloomberg, anadolu, bbc, liveumapaljazeera

Πηγή: skai.gr