Η Διεθνής Κοινότητα αντιδρά για τη Μιανμάρ

Η βίαιη καταστολή των επεισοδίων στη Μιανμάρ από το στρατιωτικό καθεστώς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 9 ανθρώπους, φαίνεται να αφυπνίζει τη διεθνή κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τις βιαιοπραγίες των στρατιωτικών αρχών της χώρας, χαιρετίζοντας μάλιστα «τη θαρραλέα στάση των Βιρμανών μοναχών και των δεκάδων άλλων χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών».

Το ψήφισμα υπέγραψαν οι έξι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες και εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (563 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές).

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κόσμος θα πρέπει να ασκήσει πίεση στη χούντα της Μιανμάρ για να θέσει τέρμα στη βίαια καταστολή των διαδηλώσεων και κάλεσε τους στρατιωτικούς που ασκούν την εξουσία να συνεργαστούν με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Καλώ τις χώρες που έχουν επιρροή στο καθεστώς να ταχθούν στο πλευρό μας στην υποστήριξη των φιλοδοξιών του λαού της Μιανμάρ και να πουν στη χούντα να θέσει τέρμα στη χρήση βίας κατά του ίδιου του λαού της που εκφράζει με ειρηνικό τρόπο την επιθυμία του για αλλαγή, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος.

Η εκπρόσωπος του κ. Μπούς Ντέινα Περίνο πρόσθεσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Ιμπραήμ Γκαμπάρι, θα πρέπει να μπορέσει να συναντηθεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ανάμεσα τους είναι και πολιτικοί κρατούμενοι και η αγωνίστρια της δημοκρατίας, Αουνγκ Σαν Σούου Κιι, που τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κάθε πολιτισμένο κράτος έχει την ευθύνη να είναι στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν κάτω από ένα ωμό στρατιωτικό καθεστώς όπως αυτό που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πολύ καιρό στη Μιανμάρ, πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι υπουργοί των Εξωτερικών των κρατών μελών του ASEAN (Οργανισμός κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) απαίτησαν σήμερα από το καθεστώς της Μιανμάρ να παύσει αμέσως να χρησιμοποιεί τη βία κατά των χιλιάδων διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας, σύμφωνα με ένα ανακοινωθέν του προεδρείου του ASEAN

Συγκλονιστήκαμε πληροφορούμενοι πως αυτόματα όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά των διαδηλωτών και απαιτούμε από την στρατιωτική κυβέρνηση στην Μιανμάρ να παύσει, αμέσως, να χρησιμοποιεί την βία κατά των διαδηλωτών, όπως αναφέρεται επί λέξει στο ανακοινωθέν της ASEAN.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε 14 αξιωματούχους της κυβέρνησης της Μιανμάρ.

Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Οικονομικών, που ακολούθησε της δήλωσης του προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Μιανμάρ, σημαίνει πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι 14 αξιωματούχοι στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θεωρεί το καθεστώς της Μιανμάρ υπεύθυνο για το θάνατο στην Ρανγκούν του Ιάπωνα φωτορεπόρτερ, Κέντζι Ναγκάι, από πυρά στρατιωτών στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πέμπτης, τουλάχιστον εννέα διαδηλωτές και ένας Ιάπωνας εικονολήπτης βρήκαν το θάνατο από πυρά στρατιωτών, όπως είπε εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος.

Νωρίτερα, εβδομήντα χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν για δέκατη ημέρα στους δρόμους διεκδικώντας την ελευθερία τους, απέναντι σε πάνοπλους στρατιώτες που απάντησαν με πυροβολισμούς, δακρυγόνα και συλλήψεις.

Στη Βρετανία, εξόριστοι πολίτες της Μιανμάρ πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της χώρας, στο Λονδίνο.
Πηγή: skai.gr