Κλείσιμο

Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν ανοίγουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας

Ο τάφος του τρομερού Qin Shi Huang  δεν έχει ανοιχθεί ποτέ, εδώ και πάνω από 2000 χρόνια 

Αν και ο Πήλινος Στρατός που φυλούσε το μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας ανασκάφηκε και εκτίθεται κανονικά, ο τάφος του ίδιου του αυτοκράτορα, του τρομερού Τσιν Σι Χουάνγκ, που κυβέρνησε από το 221 έως το 210 π.Χπαραμένει ερμητικά κλειστός, αν και οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν που βρίσκεται. 

Ο τάφος του Τσιν Σι Χουάνγκ βρίσκεται στην περιοχή Lintong, Xi’an, Shaanxi και σύμφωνα με το IFL Science δεν έχει ανοίξει ποτέ, καθώς οι αχραιολόγοι φοβούνται ότι κρύβει θανάσιμες παγίδες λόγω φόβων για το τι μπορεί να κρύβει.

κινα

Σε κείμενο που έγραψε περίπου 100 χρόνια μετά το θάνατο του αυτοκράτορα, ο αρχαίος Κινέζος ιστορικός Sima Qian αναφέρει ότι οι τεχνίτες που έφτιαξαν τον τάφο« διατάχθηκαν να κατασκευάσουν τόξα και βέλη για να εκτοξεύονται σε όποιον προσπαθεί να εισέλθει στον τάφο».

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε υδράργυρος «για να προσομοιωθούν τα εκατό ποτάμια, ο Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος ποταμός και η μεγάλη θάλασσα, και ρυθμίστηκε να ρέει μηχανικά», αναφέρει το κείμενο. 

Επιπλέον, μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου γύρω από τον τάφο βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι ανησυχούν για το πώς η ανασκαφή μπορεί να βλάψει τον τάφο, χάνοντας ζωτικής σημασίας ιστορικές πληροφορίες.

Επί του παρόντος, μόνο επεμβατικές αρχαιολογικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο στον τάφο, εγκυμονώντας ωστόσο υψηλό κίνδυνο πρόκλησης ανεπανόρθωτης ζημιάς.

Ο στρατός από τερακότα και το σύμπλεγμα του τάφου του Τσιν Σι Χουάνγκ έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και θεωρούνταο από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία.

Πηγή: skai.gr