Γιατί δεν θέλει εκλογές στη Λιβύη η Μουσουλμανική Αδελφότητα - Τρικλοποδιές στη διαδικασία

Κατά τις συνεδριάσεις του υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη (LPDF), τα λιβυκά κόμματα εξέλεξαν την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και το Προεδρικό Συμβούλιο που με μια μεταβατική περίοδο θα οδηγήσει τη χώρα έως τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου του 2021. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα (MB) φαίνεται πως επιδιώκει να εμποδίσει τη διενέργεια των εκλογών.

Σύμφωνα με το Libya review, οι εξηγήσεις ποικίλουν σχετικά με την άρνηση της Αδελφότητας για διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο. Η πιο σημαντική είναι ότι έχει καταρρεύσει η υποστηρικτική τους βάση στην πολιτική σκηνή της Λιβύης. Μετά από ένα πόλεμο που κράτησε για χρόνια για την ενίσχυση της δύναμής τους, οι ηγέτες της οργάνωσης στη Λιβύη έχουν χάσει αρκετούς συμμάχους τους ενώ η τουρκική επιρροή στη Λιβύη έχει ξεκινήσει να μειώνεται.

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα ελπίζει να διατηρηθεί η κατάσταση στη χώρα ως έχει, δηλαδή με παρουσία ξένων μισθοφόρων, με εντολές από την Άγκυρα, με ένοπλους πολιτοφύλακες πρόθυμους να διεξάγουν εγκλήματα με χρηματικά ανταλλάγματα στη δυτική Λιβύη και με συνεχείς εξωτερικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις της χώρας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS) στη Λιβύη θεωρείται ομάδα ευθυγραμμισμένη με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και πολιτικός μπροστάρης που επιδιώκει να ελέγξει τη χώρα. Το HCS ήταν και είναι ακόμα εμπόδιο σε οποιοδήποτε σημαντικό και αποφασιστικό πολιτικό βήμα που χρειάζεται να γίνει στη Λιβύη από τότε που σχηματίστηκε.

Το HCS κατήγγειλε τις δηλώσεις που έγιναν από την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς η οποία ζήτησε από όλες τις ξένες δυνάμεις να φύγουν από τη χώρα. Μέλη του HCS φραστικά επιτέθηκαν και καταδίκασαν την υπουργό ενώ απαίτησαν και την παραίτησή της. Αρκετοί πολιτοφύλακες πιστοί στη Μουσουλμανική Αδελφότητα επιτέθηκαν σε κυβερνητικό ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται ως αρχηγείο του Προεδρικού Συμβουλίου, αναζητώντας την ελ-Μανγκούς.

Πρόσφατα το HCS προσπάθησε να εμποδίσει τις εκλογές απαιτώντας να γίνει πρώτα συνταγματικό δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Λιβύης (HNEC), δήλωσε ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος πρέπει να θεωρείται είναι βέβαιο ότι οι εκλογές θα αναβληθούν.

Ο Αμπντέλ-Ραζάκ αλ Αράμπι, κορυφαίο ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ένας από τους ιδρυτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εξέφρασε την άρνησή του για την διεξαγωγή των Λιβυκών εκλογών στην ώρα τους, επικαλούμενος συνταγματικά προβλήματα στην διεξαγωγή των εκλογών. Ζήτησε να γίνουν βουλευτικές εκλογές και ο πρόεδρος να αναλάβει τις εξουσίες του προέδρου της Λιβύης.

Την Τετάρτη ο Αμπντέλ-Ραχμάν Σουεχλί, ο πρώην επικεφαλής του HCS, ανακοίνωσε την άρνησή του για εκλογές στην ώρα τους, λέγοντας ότι κατά τη συνεδρίαση του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη της Τρίτης  η συζήτηση ήταν «συναισθηματική» αλλά και «λαϊκιστική». Πρόσθεσε ότι εκλογές στη Λιβύη στην παρούσα φάση συνιστούν κίνδυνο και κατηγόρησε την αποστολή του ΟΗΕ ότι εξωθεί σε διεξαγωγή άμεσων εκλογών.

Ο Μανσούρ αλ Χασάντι, ένα άλλο μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη, απαίτησε να μην συζητηθούν οι προεδρικές εκλογές ών σε αυτή την περίοδο με το σκεπτικό ότι είναι πρόωρο να γίνει αυτή η συζήτηση και θα πρέπει να προηγηθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα. Κατηγόρησε ορισμένες χώρες ότι πιέζουν για την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών έως το τέλος του έτους.

Πηγή: skai.gr