Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Τουρκία αναμένεται να τεθεί αυτή την εβδομάδα στην «γκρίζα λίστα» της διεθνούς Ομάδας Εργασίας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) λόγω ελλιπούς πλαισίου καταπολέμησης περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατών, παρά πρότερες προειδοποιήσεις.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, τα μέλη του Task Force είναι πολύ πιθανό να λάβουν αυτή την απόφαση κατά τη διάρκεια σύσκεψης της 39μελούς ολομέλειας την Πέμπτη στο Παρίσι.

Η FATF συστήθηκε το 1989 με αποστολή την πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της χρηματοδότησης τρομοκρατών και άλλων παρόμοιων απειλών για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επικαλούμενη δύο «δυτικές πηγές», η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι το διεθνές εποπτικό όργανο έχει ήδη συστήσει σε έκθεσή του την υπαγωγή της Τουρκίας σε καθεστώς ειδικής επιτήρησης, διαδικασία που είναι γνωστή ως «ένταξη στην γκρίζα λίστα».

 

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την ήδη περιορισμένη ικανότητα της Τουρκίας να ελκύει πολύτιμα κεφαλαία από το εξωτερικό. Η απόφαση θα έρθει δε σε μια στιγμή που οι ξένες επενδύεις στη χώρα βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αποδίδει αυτή την αρνητικότητα των επενδυτών στην «πολιτική αστάθεια» και στις «ανησυχίες για πολιτικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική και το κράτος δικαίου».

Παράλληλα, εκτιμάται πως απόφαση αυτή θα εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΕ να συμπεριλάβει και η ίδια την Τουρκία στη δική της λίστα με χώρες όπου γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος με αποτέλεσμα να απειλείται το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις